Darko Rundek i „Ftičeki“ – Besplatan koncert za očuvanje Južne Morave

Postavljeno: 09.10.2022

Inicijativa „Pravo na vodu“, uz slogan “Reka se brani lepotom!” organizuje besplatni koncert za očuvanje Mojsinjske planine i Stalaćke klisure Južne Morave. Pred publikom će, danas (9. oktobar) od 19 časova, kod Kule Todora od Stalaća, nastupiti Andreja, Rundek i Ekipe „Ftičeki“.

– S juga na sever, od Makrešana do Đunisa, pitome brežuljke s voćnjacima i vinogradima, smenjuju hrastovi šumarci koji se na Mojsinjskoj planini zgušnjavaju u visoku, zrelu šumu. Južna Morava u fantastičnim krivinama hita svojoj sestri što teče sa zapada da bi ujedinjene kod Stalaća, kao najveća reka, tekle kroz Srbiju sve do Dunava. Plavim vezom, ona je duboko utkana u svest, kulturu, istoriju i dušu lokalnog stanovništva – navode organizatori.

Zavod za zaštitu prirode Srbije 2013. godine je ovo područje okarakterisao kao interesantno i vredno sa aspekta prirodne i kulturne baštine. Tada je predložio da  zbog izuzetnih odlika, prepoznatljivosti, značajnih prirodnih, biološko – ekoloških, estetskih i kulturno-istorijskih vrednosti bude zaštićeno.

Mojsinjske planine i Slataćka klisura tek treba da budu “otkrivene” od strane naučnika i zaljubljenika u prirodu, pa zato organizatori traže da se i formalno zaštite prirodna bogatstva i očuva ovaj predeo.

Pred publikom će, u 19 časova, nastupiti Andreja, Rundek i Ekipa “Ftičeki” sa projektom pesama MURA MURA.

– Raznovrsnost prirodnog života koji buja oko rijeka uvjet je i ljudskog opstanka, njegovog smisla i svrhe u složenoj međuzavisnosti svega živog. Sretan sam sto uz mene na bas gitari, ovaj put dolaze, izvrsna pjevačica Andreja Kurelec Košavić, naš Igor Pavlica svira trubu, Viktor Slamnig kontrabas, te stari prijatelj, vrsni Srđan Gulić, bubnjar iz originalne postave Haustora. Vidimo se na Bistrici, Bjelavama, Drini, Južnoj Moravi i planinskim rijekama Kraljeva, neka teku slobodne – poručio je ovom prilikom Darko Rundek.

Inače, organizator je inicijativa „Pravo na vodu“ uz podršku regionalnog saveza „Odbranimo r(ij)eke Balkana“ i kampanje „Spasimo plavo srce Evrope“.

J.A.

Ostale vesti

back-to-top