Danas se obeležava Međunarodni dan žena koje žive na selu

Postavljeno: 15.10.2021

Mreža žena Rasinskog okruga ovaj dan obeležiće podelom lifleta sa informacijama o položaju žena na selu, u Aleksandrovcu, Trsteniku i Kruševcu , te ragovorom i druženjem sa građankama

Članice Mreže žena Rasinskog okruga pozivaju lokalne samouprave u Okrugu da ženama na selu i njihovim problemima posvete dodatnu pažnju prilikom izrade lokalnih akcionih planova za poboljšanje položaja žena, apelujući na potrebu unapređivanja kvaliteta života žena na selu i drugih ranjivih grupa žena.

Mreža, takođe, poziva i sugrađane i sugrađanke na međusobnu solidarnost, poštovanje i aktivizam.

Iz ove asocijacije koja okuplja ženske organizacije iz svih lokalnih zajednica u Okrugu, podsećaju da su žene na selu marginalizovana grupa samim tim što žive van glavnih tokova informacija i događaja.

Dodaju i da je ova grupa viđestruko opterećena poslom u kući, brigom o starijim i mlađim članovima porodica, kao i radovima u polju.
Uprkos ovakvom položaju, mali je broj poljoprivrednih gazdinstava koja se vode na žene, pa one često ostaju bez zdravstvenog i penzionog osiguranja.

-Uz čestitke za njihov dan, ženama na selu poručujemo da nisu same, da im verujemo i da smo spremne da ih podržimo, uvek i na svakom mestu – poručuju iz Mreže žena Rasinskog okruga.
S.M.

Ostale vesti

back-to-top