Danas obeležavamo Dan državnosti

Postavljeno: 15.02.2023

Dan državnosti Republike Srbiji obeležava se danas, 15. februara, u znak sećanja na 1835. godinu kada je donet Prvi srpski ustav, poznat kao Sretenjski, te na 1804. kada je, u borbi za oslobađanje od turskog ropstva, u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak pod vođstvom Karađorđa.

Skupština je u Kragujevcu, 15. februara 1835. godine, donela Sretenjski ustav, jedan od najmodernijih, najdemokratskijih i najliberalnijih ustava svog doba. Odredbe koje je sadržao oblikovane su po uzoru na ustave Francuske i Belgije, a tekst je izradio Dimitrije Davidović, znameniti novinar i srpski nacionalni radnik.

U Srbiji je ukinuto ropstvo, a proklamovana prava i sloboda građana, kao što su: neprikosnovenost ličnosti, nezavisnost sudstva i pravo na zakonito suđenje, sloboda kretanja i nastanjivanja, nepovredivost stana, pravo na izbor zanimanja, ravnopravnost građana, bez obzira na veru i nacionalnost. Ovakvo ustavno rešenje odmah je izazavalo negodovanje Austrije, Turske i Rusije, zbog čega je ubrzo suspendovan.

Na Sretenje 1804. godine, na zboru viđenijih Srba u Orašcu, doneta je odluka o podizanju ustanka protiv Turaka, a za vožda je izabran Đorđe Petrović. Odluci o podizanju ustanka prethodila je seča knezova, koje su dahije pobile zbog navodne nelojalnosti.

Ustanak je prvo zahvatio krajeve zapadno od Kolubare, a potom Šumadiju i Pomoravlje. Iako je čitav Beogradski pašaluk oslobođen 1807. godine, sudbinu ustanka je odredio ishod Rusko-turskog rata, jer su Rusija i Turska 1812. godine potpisale mir u Bukureštu. Prepuštanje Srbije bilo je plod činjenice da je počinjao Napoleonov pohod na Rusiju.

Tokom Prvog srpskog ustanka, Karađorđe je u sklopu obnove srpske državnosti, između ostalog, ustrojio i niz važnih institucija, poput Velike škole, dalekog začetka današnjeg Univerziteta u Beogradu.

Srpska revolucija, kako ju je nazvao nemački istoričar Leopold Ranke, počela je Voždovom bunom na Sretenje 1804. godine, a završila se decenijama kasnije, zahvaljujući knjazu Milošu Obrenoviću.

Foto: Pixabay

Ostale vesti

back-to-top