Danas je Svetski dan zaštite životne sredine

Postavljeno: 05.06.2021

Svetski dan zaštite životne sredine, 5. jun 2021. godine označava početak Dekade obnove ekosistema (2021 – 2030.). Ujedinjene nacije pozvale su pojedince, grupe, vlade, kompanije i organizacije da udruže snage kako bi se zaustavila degradacija ekosistema i svima osigurala održiva budućnost

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana zaštite životne sredine je obnavljanje ekosistema, u tu svrhu program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu pripremio je priručnik za obnavljanje ekosistema kako bi pomogao svima koji su zainteresovani da se priključe pokretu “Generacija obnove”. Priručnik sadrži praktične savete za aktivnosti kako bi ljudi promenili lične navike i širili ideju obnove ekosistema.

– Obnova ekosistema podrazumeva sprečavanje, zaustavljanje i otklanjanje štete koja im je naneta, kako bi se prirodi nešto vratilo, a ne samo od nje uzimalo. Svetski dan zaštite životne ove godine označava početak dekade UN-a za obnavljanje ekosistema, koja predstavlja globalnu misiju oživljavanja milijardi hektara, od šuma do obradivih površina, od planinskih vrhova do morskih dubina – saopšteno je iz Ujedinjenih nacija.

Svetski dan životne sredine, 5. jun, ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija, jer je tog dana 1972. Godine u Stokholmu održana prva Konferencija o zaštiti životne sredine na kojoj je učestvovalo 113 zemalja. Predlog da se ovaj dan obeležava kao Svetski dan životne sredine dala je tadašnja Jugoslavija.

foto: pixabay

 

Ostale vesti

back-to-top