Danas je Svetski dan bez automobila

Postavljeno: 22.09.2021

Poslednji dan Evropske nedelje mobilnosti, 22. septembar, proglašen je za Svetski dan bez automobila i ima za cilj promovisanje alternativnih vidova prevoza kako bi se smanjilo zagađenje i sačuvalo zdravlje ljudi. Obeležavanju ovog dana priključila se i gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović koja je jutros na posao došla pešice, dok su njeni najbliži saradnici za dolazak na posao koristili alternativne vidove prevoza

– Grad Kruševac obeležava Evropsku nedelju mobilnosti različitim aktivnostima koje su vezane za pešačenje, vožnju bicikla i alternativne načine na koje naši sugrađani mogu da se kreću gradom, a da to nije automobil. Ja uglavnom na posao idem peške, a to preporučujem i svim našim sugrađanima koji su u mogućnosti jer na taj način daju doprinos zaštiti životne sredine – istakla je gradonačelnica Jasmina Palurović.

Zamenik gradonačelnice Aleksandar Jovanović na posao je došao autobusom i pozvao je sugrađane da što više koriste javni prevoz.

– Radimo na unapređenju javnog prevoza, postavljena su autobuska stajališta sa nadstrešnicama i mapama svih linija javnog prevoza, uveli smo i električne mini buseve koji su dostupni svim građanima. U predstojećem periodu očekuje nas završetak izrade Studije javnog prevoza, koju radimo u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova  i opština, koja će nam pokazati na koje načine možemo da unapredimo uslugu javnog prevoza u našem gradu – rekao je on.

Da je dužina biciklističkih staza u gradu povećana u prethodnom periodu, ali i da se očekuje da ih u narednim godinama bude znatno više, istakao je pomoćnik gradonačelnice za omladinu i sport Vladimir Petrović.

 – Moja preporuka svim građanima je da kad god mogu i kad vremenske prilike to dozvoljavaju koriste bicikl kao prevozno sredstvo, bilo da idu na posao ili kada se kreću po gradu – kazao je on.

Pomoćnik gradonačelnice za ekologiju, Ivan Parezanović, takođe je na posao došao pešice i iskoristio je priliku da na Svetski dan bez automobila apeluje na sve Kruševljane da u što većoj meri koriste održive vidove urbane mobilnosti, pre svega pešačenje i biciklizam, kako bi se smanjila buka i zagađenje vazduha.

Podsećamo, grad Kruševac ove godine dobitnik je Nacionalne nagrade za održivu urbanu mobilnost, koju dodeljuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dok je prethodne godine našem gradu pripala Evropska nagrada za održivu mobilnost.

D.M.

Ostale vesti

back-to-top