Danas je Sveti Trifun

Postavljeno: 14.02.2023

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 14. februara, proslavljaju Svetog Trifuna, velikomučenika koji je stradao za hrišćansku veru. Slave ga esnafi, vinogradari i mehandžije, a smatra se zaštitnikom bračnog zaveta, ljubavi i vernosti.

Rođen je u selu Kampsadi u Frigiji i odrastao u siromašnoj porodici. Još od samog detinjstva, na njemu je bila velika blagodat Božja. Isceljivao je bolesne i izgonio zle duhove.

Tadašnji vladar Rimskog carstva bio je car Gordijan III, čija se ćerka Gordijana naprasno razbolela. Uz sve napore, nijedan lekar u carstvu nije mogao da je izleči. Progovorivši iz devojke, zli duh je rekao da njega može isterati jedino ugodnik Božji, Trifun.

Kako bi izlečio ćerku, car je naredio da se dovedu svi ljudi iz carstva koji se tako zovu. Pravi Trifun je iscelio Gordijanu, a car mu je, u znak zahvalnosti, podario mnoge darove, koje je on razdelio siromasima. U svom selu, nastavio je da čuva guske i da se moli Bogu.

U velikim progonima, koje je naredio Decije Trajan, Trifun je odbio da se odrekne Hrista. Podneo je sve patnje i mučenja, govoreći: „O kad bih se mogao udostojiti, da ognjem i mukama skončam za ime Isusa Hrista Gospoda i Boga moga!“.

Kako mu muke nisu naškodile, bio je posečen mačem. Po svojoj želji, sahranjen je u selu u kom je rođen.

Na Svetog Trifuna, uspavana priroda počinje da se budi, a uz dolazak proleća, u ljudima se budi i ljubav. Kao svog zaštitnika slave ga vinogradari, vinari, voćari i kalemari.

Postoji verovanje da će godina biti dobra, te da će uspešno roditi šljive, ukoliko danas budu padali kiša ili sneg. Lepo vreme donosi sušnu godinu.

Na današnji dan, vinogradari odlaze u vinograde, kako bi orezali jedan čokot vinove loze i polili ga vinom. Smatra se da će grožđe zbog toga dobro roditi.

Veruje se da Sveti Trifun štiti selo od grada i poplava, bilje od štetočina, a njive i vinograde od skakavaca i gusenica.

J.A.

Ostale vesti

back-to-top