Danas je Spasovdan

Postavljeno: 25.05.2023

Spasovdan je jedan od najvažnijih pravoslavnih praznika, koji se slavi 40 dana posle Vaskrsa i uvek se pada u četvrtak. Jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.

Ovaj praznik se obeležava kao dan kada se Isus Hristos vazneo na nebo, nakon svog vaskrsnuća. Na dan Spasovdana, vernici odlaze u crkvu na posebne liturgije i mole se Bogu za spasenje i blagoslov. Ovaj praznik je povezan sa molitvama za plodnost, zdravlje i zaštitu od nesreća.

Vaznesenje Hristovo simbolizuje pobedu života nad smrću, vernici se nadaju večnom spasenju kroz veru u Hrista. Takođe, podseća nas da sledimo Hristov put i živimo u skladu sa Njegovim učenjima. Na ovaj dan izvode se posebni obredi, kao što je blagosiljanje vode koja se smatra svetom i ima isceliteljsku moć. Ne radi se nikakav težak posao, pošto je veliki praznik, koji prema verovanju može da spasi kuću od nevolja, a decu od bolesti.

Srpska pravoslavna crkva organizuje Spasovdansku litiju u kojoj učestvuju mnogobrojni pravoslavni vernici i na taj način poštuju veru, zajednicu i Gospoda Boga.

T. Stanković

Ostale vesti

back-to-top