Danas je praznik Sveta Tri jerarha

Postavljeno: 12.02.2023

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 12. februara, slave Sveta Tri jerarha, zajednički praznik tri velika bogonosna ugodnika Svetog Vasilija Velikog, Svetog Grigorija Bogoslova i Svetog Jovana Zlatoustog. Veruje se da se po vetrovima koji danas budu duvali može predvideti kakvo nas vreme očekuje ove godine.

Zajednički praznik tri vaseljenska učitelja ustanovljen je usled velikih bogoslovskih rasprava u kojima su jedni uzdizali Vasilija Velikog zbog njegove čistote i hrabrosti, drugi Grigorija Bogoslova zbog nedostižne visine u bogoslovlju, a treći Jovana Zlatoustog zbog čovekoljubisvosti, čudesne slatkorečivosti i jasnoće u propovedanju hrišćanske vere.

Prema predanju, trojica svetitelja su se u snu javila episkopu evhaitskom Jovanu, najpre svaki posebno, a potom svi zajedno, rekavši mu da su „jedno u Boga”, te da u njima nema ništa protivrečno, niti među njima ima prvog i drugog. Posavetovali su ga da im napiše jednu zajedničku službu i odredi zajednički dan praznika.

Od davnina je današnji praznik esnafska slava metalaca, a pravoslavni Grci ga ne smatraju samo crkvenim, nego i nacionalnim i školskim praznikom. Smatra se da

Tri jerarha štite ljude i životinje od mrazeva i zlih vetrova.

Narodno verovanje kaže da se prema vetrovima, koji danas budu duvali, može predvideti kakvo nas vreme očekuje u toku godine. Južni vetar donosi dobru i bogatu godinu, a severac lošu sa hladnim vremenom. Istočni donosi nestašice, a zapadni vetar izobilje ribe i mleka. Ukoliko ne bude bilo vetra, očekuje nas bogata godina.

Inače, svaki od ovih bogonosnih ugodnika posebno se praznuje: Sveti Vasilije Veliki 14. januara, Sveti Georgije Bogoslov 7. februara, a Sveti Jovan Zlatousti 26. novembra i 9. februara.

J.A.

Ostale vesti

back-to-top