Danas je Međunarodni dan mladih

Postavljeno: 12.08.2022

Međunarodni dan mladih, koji se u svetu tradicionalno obeležava 12. avgusta, jedinstvena je prilika da se čuje njihov glas i razgovara o problemima, potrebama i željama koje bi unapredile njihov nezavidan položaj.

U čast ovog dana, države širom sveta organizuju brojne programe, poput koncerata, radionica, kulturnih manifestacija i tribina, a sve sa ciljem da se pažnja usmeri na poteškoće i probleme sa kojima se susreću mladi.

Iz razgovora, koji je naša redakcija vodila sa mladim Kruševljanima, saznali smo da gradu nedostaju bitni elementi, koji su neophodni uslov za njihov ostanak unutar granica ove zemlje. Najveći problem predstavlja teško pronalaženje zaposlenja, naročito nakon završenih državnih fakulteta. Pored toga, mladima nedostaje bogatiji kulturno-umetnički program, dobar bioskop, šetalište kraj reka, te bolja satnica gradskog prevoza. Poseban značaj, za mlade koji nisu u mogućnosti da studiraju u drugom gradu, imalo bi otvaranje visokoškolskih ustanova.

Da mladi Kruševljani i Kruševljanke nisu zadovoljni, pokazuje i statistika prema kojoj se broj mladih, uzrasta od 15 do 29 godina, iz godine u godinu smanjuje. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2021. godine, u Kruševcu je prošle godine bilo 19.298 mladih, dok je deset godina ranije, 2011. godine, taj broj bio primetno veći i iznosio je 22.599. Slična situacija beleži se na nivou Rasinskog okruga, gde je 2021. zabeleženo 34.604, a 2011. godine 41.714 mladih.

Da su problemi za pronalazak adekvatnog posla veliki, pokazuju i podaci da na zaposlenje u Kruševcu, trenutno čeka njih 1.343, dok je u Rasinskom okrugu taj broj 2.838. Najveći broj mladih na birou, navode iz Nacionalne službe za zapošljavanje, su oni sa završenim IV i VII-1 stepenom stručne spreme.

Ovogodišnja ideja Međunarodnog dana mladih jeste pružanje prostora mladima za zabavu i druženje, te se večeras, od 21 čas, na prostoru ispred Umetničke galerije Narodnog muzeja u Kruševcu (ulica Majke Jugovića), održava velika žurka na otvorenom. Za dobar provod pobrinuće se di-džejevi, koji će publiku zabavljati do 1 sat iza ponoći. Organizatori su Kancelarija za mlade i Savet za mlade grada Kruševca.

Inače, Međunarodni dan mladih ustanovljen je krajem 1999. godine, a njegovo tradicionalno praznovanje širom sveta počelo je 2000. godine.

J.A.

Ostale vesti

back-to-top