Danas je Đurđevdan

Postavljeno: 06.05.2023

Đurđevdan je jedna od najpopularnijih slava, koju slave mnoge srpske porodice. Ovaj hrišćanski praznik je posvećen Svetom Đorđu, koji je poznat i kao Velikomučenik Georgije, u narodu poznat kao zaštitnik pastira, ratnika i seljaka

Predstavlja granicu između zime i leta, vezan je za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih iz kuće, kao i plodnost stoke i useva.

Tokom slave porodice pripremaju bogatu trpezu sa raznim jelima i slatkišima. Centralni deo slave predstavlja lomljenje slavskog kolača, odnosno česnice, koja se lomi u znak zahvalnosti za sve blagoslove koje su vernici primili od Boga. Neki od običaja koji se vezuju za ovaj praznik su pletenje venaca od bilja i umivanje vodom u kojoj su potopljene lekovite biljke (grab, božur, zdravac, kopriva). Ovaj dan simbolizuju okićena ulazna vrata, dvorišta i kapije domaćinstva, koja se kite noć uoči Đurđevdana u znak napretka, zdravlja, sreće i poroda u kući.

Veruje se da na ovaj praznik ne treba spavati, već uraniti, jer će spavalice glava boleti cele godine. Ako ipak zaspite onda treba spavati i na Markovdan na istom mestu.
Ovo je prilika da se okupe članovi porodice i prijatelji, da se razmene pokloni i da se proslave zajedničke vrednosti i tradicija u molitvi i zajedništvu.

T. Stanković
Foto: prva.rs

Ostale vesti

back-to-top