Danas je Dan sećanja na žrtve Holokausta

Postavljeno: 22.04.2021

Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma posvećen je sećanju na Srbe, Jevreje i Rome stradale u masovnim i nečovečnim ubistvima tokom Drugog svetskog rata

Ovaj dan je državni praznik u Srbiji, a obeležava se u znak sećanja na 22. april 1945. godine i proboj grupe zarobljenika ustaškog logora Donja Gradina u Jasenovcu. 

U periodu od 1941. do 1945. godine u koncentracionom logoru u Jasenovcu ubijeno je stotine hiljada civila, najvećim delom Srba, kao i Jevreja i Roma uključujući i desetine hiljada dece čime je taj logor postao jedno od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu. Pored logora Donja Gradina u Jasenovcu, koncentracioni  logor obuhvatao je i više lokaliteta na teritoriji današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na teritoriji okupirane Srbije, najozloglašeniji  nacistički logor bio je na Starom sajmištu čiji su zatočenici, uglavnom Srbi, Jevreji i Romi, masovno ubijani od 1941. do 1944. godine.

Podsećamo, kruševljani su do nedavno imali priliku da u Narodnom muzeju pogledaju multimedijalnu izložbu pod nazivom “Koncentracioni logor Jasenovac 1941 – 1945. godinepovodom 75 godina od proboja poslednje grupe jasenovačkih logoraša i 80 godina od formiranja koncentracionog logora Jasenovac.

Foto: pixabay.com

Ostale vesti

back-to-top