Danas je Dan sećanja na žene žrtve nasilja  – sedam ih je ubijeno od početka godine

Postavljeno: 18.05.2021

Od početka godine u Srbiji je ubijeno sedam žena od strane partnera ili člana porodice. Ovom poraznom statistikom dočekujemo Dan sećanja na žene žrtve nasilja – upozoravaju članice Autonomnog ženskog centra i Mreže žena protiv nasilja, ukazujući na to da se broj ubijenih žena u Srbiji u kontinuitetu ne smanjuje

U Srbiji je u proteklih 10 godina, do danas, najmanje 340 žena namerno ubijeno od strane partnera ili člana porodice, ljudi kojima su verovale i koji su im govorili da ih vole. Više od četvrtine žena pozivalo je u pomoć institucije, ali njihovi životi nisu spašeni – navodi se u saopštenju AŽC-a i Mreže žena povodom Dana sećanja na žene žrtve nasilja.

Ženske organizacije pozivaju nadležne institucije da „bez odlaganja ispitaju sve detalje vezane za ove slučajeve i da obaveste javnost o koracima koje su preduzeli kako bi se ispitali potencijalni propusti i sankcionisali svi odgovorni koji nisu reagovali ili su neadekvatno reagovali na prijave muškog nasilja prema ženama.“ 

Podsećamo da država ima obavezu da se izvini žrtvama i njihovim porodicama, da preuzme odgovornost za propuste jer nije bila u stanju da zaštiti svoje građanke – poručuje se u saopštenju.

Dan sećanja na žene koje su ubijene u partnerskom i porodičnom nasilju Autonomni ženski centar i Žene u crnom, u saradnji sa Mrežom žena protiv nasilja, danas su u Beogradu, na početku Knez Mihajlove, obeležile uličnom  akcijom ćutanja pod već tradicionalnim imenom “Pamtimo ubijene žene!” 

Akcijom u centru Beograda čuvamo sećanje na žrtve koje su ubijene samo zbog toga što su žene, one čija imena su poznata javnosti, ali i one čija imena možda nikada nećemo saznati – rekle su organizatorke. 

Kako se broj ubijenih žena godisnje u Srbiji ne smanjuje u kontinuitetu, ženske organizacije zahtevaju efikasniji odgovor državnih institucija na femicid, jer, kako navode, samo blagovremena i adekvatna reakcija, otkrivanje, zaustavljanje i sankcionisanje muškog nasilja prema ženama može umanjiti broj ubijenih žena. 

Srbija se usvajanjem brojnih međunarodnih konvencija obavezala na sprečavanje i suzbijanje nasilja, i politika zaštite žena od nasilja ne sme ostati deklarativna. Reagujmo dok ne bude kasno! – poručuje se u saopštenju Mreže žena protiv nasilja. 

N.B. 

Ostale vesti

back-to-top