Danas je Dan oslobođenja Kruševca

Postavljeno: 14.10.2020

Danas se obeležava 76 godina od dana kada je Kruševac oslobođen od nemačke okupatorske vojske u Drugom svetskom ratu. Ovaj dan posvećen je i godišnjici oslobađanja našeg grada u Prvom svetskom ratu, iako se ono dogodilo na sutrašnji datum, 15. oktobar 1918. godine

Sećajući se žrtava fašističkog okupatorskog režima, predstavnici grada su, po tradiciji, položili cveće na na humke na Slobodištu, gde su pripadnici nemačke vojske tokom rata streljali više od 300 građana Kruševca, uglavnom civila iz okolnih sela.

Gradonačelnica Jasmina Palurović i predsednik Skupštine grada Predrag Vukićević položili su vence i na Spomenik srpskim ratnicima na fontani, kao i na Spomenik ruskim vojnicima na Rasini.

Vence na sve ove spomenike herojima i žrtvama oslobodilačkih ratova, položile su i delegacije Okruga, Garnizona Kruševac, SUBNOR –a, RVI, Vojnih penzionera, veterana i brojnih drugih organizacija i udruženja koja neguju slobodarske  tradicije.

Dan oslobođenja grada, kopji s do 2000. godine proslavljao i kao Dan grada, večeras će biti obeležen svečakom akademijom u Kruševačkom pozorištu. 

N.B.

Foto: www.krusevac.rs

Ostale vesti

back-to-top