Dan planete Zemlje posvećen klimatskim promenama i kako ga dočekujemo

Postavljeno: 22.04.2021

“Akcija klime” slogan je pod kojim se danas u čitavom svetu obeležava 22. april, Dan planete zemlje, datum koji treba da nas podstakne da razmislimo o svom odnosu prema životnoj sredini i preispitamo odluke koje imaju destruktivne posledice na budućnost našeg okruženja, ali i planete u celini. Kruševac ovaj datum dočekuje sa nekoliko važnih ekoloških poduhvata, ali i sa nizom problema koje tek treba rešavati.

Nedavni ekološki ustanak – protest brojnih ekoloških organizacija u Beogradu ukazao je na mnoga žarišta u Srbiji u kojima se ubrzano devastira životna sredina. Zagađen vazduh, zagađena voda, neodgovoran odnos pojedinih velikih kompanija prema uništavanju životnog okruženja produktima svoje proizvodnje, narušavanje rečnih ekosistema izgradnjom mini hidroelektrana, otvaranja rudnika u pitomim predelima naše zemlje, samo su neki od problema na koje su ekolozi ukazali.

Čini se da, uprkos velikim pričama i konstantnim upozoravanjima ekologa, svet nije mnogo bliže svesti o galopirajućem uništenju prirode i time i uslova sopstvenog opstanka. Ideja da su ekološki poduhvati rezervisani za “prve zemlje”, odnosno za društvo bogatih, opasna je zamena teza kojom se i kod nas u Srbiji opravdava nebriga za stanje životne sredine. Poglavlje 27 u pregovorima za ulazak u EU tapka u mestu i to nam govori o nespremnosti na korenite promene u ovoj oblasti. 

U međuvremenu se povećava broj ljudi koji umiru zbog zagađenog vazduha, hrane i vode, nestaju biljne i životinjske vrste, i, naravno, javljaju se opasne klimatske promene sa nesdagledivim posledicama.

Kada je o našem gradu reč, Kruševac ovaj datum dočekuje sa izgrađenim i funkcionalnim postrojenjem za preradu otpadnih voda, donekle uređenim sistemom upravljanja komunalnim otpadom i najavom da bi u ne tako dalekoj perspektivi ovaj sistem mogao biti unapređen izgradnjom sanitarne regionalne deponije i sanacijom postojeće. 

Još uvek, međutim, nismo rešili pitanje zagađenja jezera Ćelije otpadnim vodama iz Brusa i Blaca, iako se na tom projektu radi već više godina. Još nismo dostigli nivo svesti o zelenoj ekonomiji, nemamo transparentne podatke o uticaju industrije u našem gradu na stanje životne sredine.

Ono što ekologe u Kruševcu treba da drži budnima jesu, između ostalog, investitorski zahvati na Jastrepcu, ali i na  drugim lokacijama, jer se više puta u prošlosti pokazalo da u bitkama između investitorske halapljivosti i ekološke odgovornosti, po pravilu pobeđuje ova prva. 

N.B.

Ostale vesti

back-to-top