„Dan Dragića Joksimovića“ u Bačini

Postavljeno: 20.07.2022

Kulturna manifestacija, 21. po redu, posvećena Dragiću Joksimoviću, advokatu zapamćenom i kao braniocu generala Draže Mihailovića, organizovana je u Bačini, u Osnovnoj školi „Sveti Sava“

Manifestacija se tradicionalno organizuje na dan kada je rođen Dragić Joksimović (18. jul), poznati srpski advokat i političar i čovek koji je dosta doprineo razvoju kulture u Bačini osnivanjem biblioteke u ovom selu u prvim decenijama 20. veka, a 1932. pokrenuo “Temnićki zbornik”.

Na dan posvećen Dragiću Joksimoviću, koji već tradicionalnu organizuju varvarinska Opštinska bibiloteka i Mesna zajednica Bačina, održan je okrugli sto o najnovijim saznanjima i aktuelnim projektima u istraživanju prošlosti temnićkog kraja. Skup je otvorio Dejan Milanović, zamenik predsednice opštine Varvarin, a zapažene nastupe su imali Vesna Petrović, Ivan Jovanović i Đorđe Petković.

Dragić Joksimović rođen je 1893. godine u Bačini. Osnovnu školu završio je u rodnom mestu,  a po završetku Gimnazije u Kruševcu i Beogradu, upisao je Pravni fakultet 1912. u Beogradu, koji je završio po okončanju rata. Još kao student je bio član Samostalne radikalne stranke, a od osnivanja – Demokratske stranke. Bio je predsednik Studentskog demokratskog kluba, saradnik časopisa “Budućnost” i urednik omladinskog lista “Sloboda”. Među studentima je bio jedan od najboljih i najspretnijih govornika i svojim beseništvom oduševljavao publiku. Posle studija otišao je u Frannkfurt (Nemačka) na stručno usavršavanje i tamo je stekao zvanje doktora ekonomsko – finansijskih nauka.

Od 1927. do 1928. bio je šef kabineta Ministarstva trgovine i industrije, a potom kmet pravnik Beogradske opštine. Opredelio se, zatim, za rad u advokaturi, kojom se uspešno bavio do kraja života i postao jedan od najboljih srpskih advokata svih vremena.

Joksimović je više puta biran za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije. Zapamćen je i kao branilac po službenoj dužnosti generala Dragoljuba Draže Mihailovića na procesu iz 1946. godine, a zatim je stradao od komunističkih vlasti 1949. godine. Uhapšen je i osuđen na tri godine strogog zatvora, koji je izdržavao u Sremskoj Mitrovici, a tamo je i umro 1. avgusta 1951. godine. Njegovo telo nije predato familiji do okončanja zatvorske kazne.

Advokatska komora Srbije je 2020. godine ustanovila Povelju “Dragić Joksimović” – “u cilju podizanja ugleda advokature i negovanja najviših vrednosti i tradicija advokatske profesije”.

Ž. Milenković

 

Ostale vesti

back-to-top