Da li treba verovati aplikacijama za vremensku prognozu?

Postavljeno: 24.06.2024

AccuWeather, YahooWeather, 1Weather, Weather Underground, samo su neke od najpopularnijih aplikacija za praćenje vremenskih prognoza koje svi  koristimo. Uglavnom su besplatne, svaki telefon ima bar jednu preinstaliranu, i postale su nezaobilazni deo naših života iako često greše, čak i kod kratkoročnih prognoza.

Stručnjaci navode da je teško prognozirati da li će nastupajuće leto biti najtoplije dosad, jer smo na njegovom početku – i da treba da prođe neko vreme iako nas je ovaj jun sve neprijatno iznenadio.

Sve te aplikacije koje imamo na mobilnim telefonima ili im pristupamo preko interneta koriste različite izvore. Ti izvori su zapravo rezultati različitih meteoroloških modela koje izrađuju institucije na nacionalnom nivou, dakle, meteorološki servisi, ili panevropske institucije kao što je Evropski centar za kratkoročnu prognozu. Takođe, postoje privatni servisi koji na osnovu matematičkih modela i drugih modela izrađuju ove prognoze.

U meteorologiji, temperatura se meri prema pravilima struke, u hladu i na određenoj visini, uz opasku da je najbolji pokazatelj vremenskih prilika ipak – subjektivni osećaj.

Aplikacije za vremensku prognozu su sve popularnije zato što iz godine u godinu beležimo povećanje godišnjih prosečnih temperatura, a ljudi, naravno, žele da budu na oprezu i informisani.

Veštačka inteligencija i vremenska prognoza

Razni tipovi veštačke inteligencije koriste se u pokušaju da unaprede vremensku prognozu.

U poslednje vreme, veštačka inteligencija (AI) igra sve značajniju ulogu u unapređenju vremenskih prognoza, omogućavajući meteorolozima da sa većom preciznošću predvide vremenske uslove. Koristeći napredne algoritme i mašinsko učenje, AI analizira ogromne količine podataka iz različitih izvora, kao što su satelitski snimci, radarski podaci, meteorološke stanice i istorijski vremenski podaci.

AI tehnologije poboljšavaju kratkoročne prognoze, poznate kao „nowcasting,“ koje obuhvataju predviđanje vremenskih uslova u narednih nekoliko sati. Ovo je od ključne važnosti za avijaciju, pomorski saobraćaj i hitne službe. Takođe, AI može identifikovati složene vremenske obrasce i trendove koje je teško uočiti tradicionalnim metodama, omogućavajući preciznije predviđanje ekstremnih vremenskih događaja poput oluja, poplava i toplotnih talasa.

M.M.

 

Ostale vesti

back-to-top