Cvet u kamenu: Vajarska i mozaička kolonija u Beloj Vodi

Postavljeno: 20.07.2022

Tradicionalna manifestacija „Belovodska rozeta”, koja se ove godine održava po 46. put, počela je radom 26. vajarske kolonije „ Belovodski peščar“ i 11. mozaičarske kolonije „Mladen Srbinović“. Naša redakcija posetila je umetnike koji trenutno stvaraju skulpture i mozaike od prepoznatljivog i finog kamena, belovodskog peščara.

 -Trenutno stvaramo mozaik koji smo počeli pre par dana, a planiramo da ga završimo za otvaranje „Belovodske rozete“. I prošle godine sam učestovala na ovoj koloniji i imam jako lepo iskustvo i smatram da je ona značajna i za nas kao umetnike, ali i za mesto u kom se organizuje – kaže Sara Milojević, doktorand na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Ova mlada umetnica bavi se mozaikom, a ovaj koji trenutno stvara inpirisana je čuvenim cvetom u kamenu, rozetom, simbolom srednjovekovne kulture i duhovnosti.

-Ovde je divno okruženje, imamo jako dobre uslove za rad, peščar je divan za obradu, pogotovo za mozaik što je nama značajano. Jako smo inspirisani samom paletom kamena koji postoji, kao i rozetom koja je zaštitni znak ovog mesta, i koja je najveća inspiracija u našem radu- navodi ona.

Pored mozaika, u hladu na amfiteatru u Beloj Vodi, nekoliko vajara izrađuje skulpture od kamena.

-Prvi put sam na koloniji u Beloj Vodi, ali sam sarađivao sa nekim od umetnika koji rade sa belovodskim pešarom, koji je dosta lakši za obradu od mermera i granita. Trenutno radim skulpturu, jedan stubić koji ima izvesnu ornamentiku, tj. ritmovanje jednog istog elementa, tako da je u duhu ovog kraja, jer se na rozetama simboli često ponavljaju- kaže Marko Vučković, diplomirani vajar iz Kruševca.

Radovi nastali na ovoj koloniji biće izloženi u petak, 22. jula, kada će biti organizovana svečana dodela „Belovodske rozete“ priznatom kompozitoru Ivanu Jevtiću.

-Ova manifestacija tradicionalno počinje radom mozaičarske i vajarske kolonije, umetnici vredno rade, a njihovi radovi biće izloženi u Muzeju klesarstva u Beloj Vodi u petak, kada će i „Belovodska rozeta“ biti uručena kompozitoru Ivanu Jevtiću. Tokom vikenda, očekuje nas kulturno umetnički program- najaviljuje direktorka Kulturnog centra, Violeta Kaplarević.

Podsećamo, „Belovodska rozeta“ se održava sredinom jula od 1975. godine, a počev od 1988. godine, u znak priznanja za umetnički, kulturni i naučni doprinos srpskoj kulturi, zaslužnim pojedincima dodeljuje se Belovodska rozeta.

M.S.

 

 

Ostale vesti

back-to-top