Crveni krst obeležio Međunarodni dan volontera

Postavljeno: 05.12.2022

U prostorijama kruševačkog Crvenog krsta, daans je obeležen Međunarodni dan volontera (5. decembar). Organizacija trenutno ima oko 300 volontera, među kojima je najviše srednjoškolaca. Za njih i zaposlene u ovoj organizaciji,  upriličen je i prijem u Gradskoj kući

Volonteri ovdašnjeg Crvenog mogu se pohvaliti sa blizu 10.000 volonterskih sati od početka ove godine, realizovanih kroz preko 260 humanitarnih akcija. O tome i planovima za naredni period, koji se realuzuju zajedno sa profesionalno zaposlenima u ovoj humanitarnoj organizaciji, razgovaralo se na Dan volonetar, kada je organizovana  i radionica izrade novogodišnjih ukrasa kojima će biti ukrašene prostorije Crvenog krsta.

-Slogan „Budi human- snaga čovečnosti (moć dobrote)“, kojim se obeležava ovogodišnji Dan volonetra, pokazuje veliku ulogu i značaj volonterskog rada za društevnu zajednicu, te njihovu spremnost da zajedno sa profesionalno zaposlenima u Crvenom krstu, odgovore na krize i potrebe korisnika naših usluga. Za dobrobit drugih i zajednice, volonteri bez materijalne naknade poklanjaju svoje vreme, znanje, energiju- kazala je Emina Todorović, sekretarka Crvenog krsta Kruševac.

Prema njenim rečima, ovdašnji Crveni krst trenutno ima oko 300 volontera, među kojima je najviše srednjoškolaca.

U ovoj godini dobili smo 47 novih volonetara i trenutno naš najmlađi volonter ima deset a najstariji 85 godina. Od početka 2022. godine, kroz 22 obuke prošlo je 167 volontera, između ostalog, kroz obuku mladih za rad u oblasti doborovoljnog davalaštva krvi, potom obuku iz prve pomoći, o volontiranju u vanrednim situacijama, prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima….- navela je Todorović.

Aleksa Antić ima 21 godinu, a volonterskim radom bavi se od svoje 13. godine. Kaže da ga je humanitarni rad privlačio od malih nogu.

Kao mali sam uvek pomagao starijim komšijama, onoliko koliko to jedno dete može. Volonterskom timu Crvenog krsta priključio sam se 2014. godine, a kako sam kasnije završio i srednju medicinsku školu, dobio sam priliku i da kao medicinski tehničar pomažem ljudima koji se leče u Kovid bolnici. Ništa mi nije teško, ni na poslu ni ovde, srećan sam kad mogu nekome da pomognem na bilo koji način i poručio bih mladih ljudima da nam se pridruže jer ovde možete steći prijatelje, znanje i biti nagrađeni predivnim osećajem da ste učinili nešto dobro- navodi ovaj volonter koji je ujedno i predavač na obuci prve pomoći.

Za kruševačke volontere i profesionalno zaposlene u Crvenom krstu danas je u Gradskoj kući organizovan prijem. Zamenik gradonačelnice Aleksandar Jovanović zahvalio im se na svemu što čine za društvenu zajednicu. Istovremeno, Crveni krst je Jovanoviću i Gradu uručio zahvalnice za „stalnu podršku i svim aktivnostima na promociji i afirmaciji volonterizma u Kruševcu“.

D. P.

Ostale vesti

back-to-top