Čovek koji je popravio 130 đačkih stolica

Postavljeno: 06.09.2020

Samo roditelj koji je izgubio dete zna koliko je teško pronaći razlog da se budiš svakog jutra i nastaviš dan, verujući da si i drugima potreban. To je priča Miroljuba Milanovića, kamenoresca iz Kaonika kod Kruševca, koji je 2015.godine izgubio sina Marka (22) u teškoj saobraćajnoj nesreći. Dobrog mladića, studenta, muzičara i igrača foklora, više nije bilo, ali je Markova porodica uspela da sačuva sećanje na njega i kod onih koji ga nisu poznavali

Ubrzo nakon pogibije, posvetili su se humanitarnom radu i osnovali Udruženje “Marko Cara Milanović”, koje nesebično pomaže pojedincima i zajednici. Markov otac, Miroljub, bar jednom u toku meseca obraduje ljude kojima je potrebna podrška. Ovaj septembar poklonio je učenicima osnovne škole koju je završio njegov pokojni sin.

– Pre dve godine smo za predškolsku grupu sredili male stolice i svi su bili oduševljeni – kaže za “Krušeavcgrad” Miorljub Milanović. – To je bilo nešto više od 20 stolica, a sada smo rešili da budemo još vredniji. Sve smo đačke stolice, a ima ih u celom objektu oko 130, tapacirali. Mislim da je ovo jedina škola u celom okrugu čiji đaci sada ne sede na drvenim stolicama. Posao nije bio lak, trebalo je da se nabavi materijal, iskroji, srede sunđeri, a onda i sve to namesti i ugradi. Ipak, vredelo je, deca su presrećna.

Područna škola “Velizar Stanković-Korčagin”, čije je sedište u susednom Velikom Šiljegovcu neće biti i jedina, koja će imati obnovljen školski nameštaj. Milanović obećava da se neće zaustaviti dok ne popravi sve stolice u učionicama duž Ribarske reke.

– Za bivšu Markovu školu već dovršavamo gelendere, postavićemo i nove pločice na prilaznim stepeništima i novim tablama obložićemo sve đačke klupe – kaže Miroljub.

Ovog leta je zbog epidemije neostvarena je ostala samo ideja o tradicionalnoj Balkanijadi, okupljanju kulturno-umetničkih društava iz regiona. Događaj koji je prošle godine u plemenitoj misiji da se pomogne malom Vuku, bebi iz Đunisa, koja je ostala bez oba roditelja u udesu na Čokotinom brdu, organizuje upravo udruženje koje nosi Markovo ime.

– Nadam se da će epidemija biti gotova do narednog leta, imamo i dosta poziva za naš KUD, verujem da ćemo nastupati i u inostranstvu – priča sagovornik “Kruševacgrada”. – Važno je da pomažemo našoj sredini. Brojne inicijative smo pokrenuli, bioskopske projekcije, kupovinu instrumenata, pomoć ljudima kojima je potreban krov nad glavom, postavljanje saobraćajne signalizacije koja treba da zaštiti đake-putnike. Mnogim ljudima treba podrška. I pet godina nakon nesreće postaje nam jasno. Mnogo je razloga da se nastavi sa životom.

I.R.

1.000 kilometara do svakog deteta

Udruženje “Marko Cara Milanović” okuplja ljubitelje kulture, tradicije, folklorna udruženja. Najvažniji događaj koji u toku godine organizuju je Humanitarna manifestacija „Spasimo decu u saobraćaju“-Balkanijada, u Kaoniku. Održava se 20. avgusta na Markov rođendan. Poslednje nedelje decembra, Miroljub Milanović obučen kao Deda Mraz savlada i više od 1.000 kilometara raznoseći poklone deci u gradu i u okolini. Putovao je do sada u kolima, autobusu, na konju u kočijama, motornim sankama i pešice.

Kako je u Lopaš stigla jedna harmonika

Koliko je života promenilo Udruženje svedoče ljudi. U Mojsinju kod Stalaća, Radivoje (59) i Dušan (29) Gvozdenović, bolesni otac i sin, živeli su u kući koja je pretila da se sruši i samo je naporima kaoničkih entuzijasta došlo do gradnje nove kuće.

– Kada smo pročitali da udruženje „Marko Cara Milanović“ želi da obezbedi harmoniku nekom darovitom detetu, poslali smo molbu, jer nismo bili u situaciji da kupimo instrument, i vrlo brzo, harmonika je stigla do Lopaša – ispričala je Dragana Božović.

Ostale vesti

back-to-top