CINK predstavio rezultate projekta o narodnim poslanicima

Postavljeno: 30.03.2023

Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK je na konferenciji za novinare predstavio rezultate projekta „Narodni poslanici i građani Rasinskog okruga zajedno za bolja radna prava“. Projekat je trajao pet meseci, a njegov cilj je bio povećanje nivoa informisanosti građana Rasinskog okruga o ulozi narodnih poslanika i Narodne skupštine, uz podsticanje građana da utiču na proces donošenja odluka u Narodnoj skupštini

Tokom projekta postavljeni su upitnici na četiri portala na kojima su građanke i građani mogli da postave pitanja u vezi sa radnim pravima, a koje je kasnije CINK prosledio narodnim poslanicima.

– Izdvojili smo nekoliko grupa pitanja tokom istraživanja. Bilo je pitanja koja se odnose na primenu zakona o javnim službenicima, veoma bitno pitanje je bilo i ono koje se odnosilo i na promenu zakonskih odredbi koje se tiču uslova za odlazak u penziju. Mi znamo da sada neko ko ispunjava oba uslova – godine života i radnog staža, ima smanjene penzije, i to je jedna od inicijativa koju planira da pokrene Sindikat uz pomoć Udruženja penzionera – kaže Slaviša Milenković, predsednik Upravnog odbora Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK.

Bilo je pitanja i o sindikalnom organizovanju pre svega u stranim kompanjima, o radnom pravu trudnica i porodilja, i čitav set pitanja koji se generalno tiču radnih prava.

-Organizovali smo tokom projekta i ulične akcije gde smo delili flajere u svih šest opština Rasinskog okruga i direktno komunicirali sa građanima. Nakon toga smo uradili serijal od osam tekstova koji su tretirali probleme i imali za cilj da odgovore na pitanja koja su zanimala građane. Njihova čitanost je bila velika.

U drugom delu projekta, bile su dve aktivnosti, jedna je bila debata na koju su pozvani svi aktuelni narodni poslanici iz Rasinskog okruga, kao i bivši.

-Odazvala su se nažalost samo četiri bivša narodna poslanika i diskusija je bila korisna i informativna, jer su se svi složili oko jedne stvare, a to je da oni deluju po nalozima partije, a da im je komunikacija sa građanima slabija. Takođe su istakli da je jako bitno da se tema radnih prava, kao i socijalne teme, stave na dnevni red u Parlamentu Srbije – ističe Milenković.

Poslednja aktivnost u projektu bila je građanska skupština koja je organizovana prošle nedelje, ali ni tu se nije pojavio nijedan narodnih poslanik, mada je bilo predstvanika sindikata.

-Evidentno je da su socijalne teme jako važne građanima, što narodni poslanici ne prepoznaju. Sa svim aktuelnim poslanicima smo uspeli da uspostavimo nekakav vid komunikacije, ali se niko nije pojavio na našim aktivnostima.

Podsećamo, iz našeg okruga trenutno je šestoro narodnih poslanika, troje je iz opozicije: Marija Lukić, Srđan Milivojević i Miroslav Aleksić i troje iz vladajuće koalicije: Nevena Đurić, Marija Todorović i Zoran Tomić

Inače, projekat „Narodni poslanici i građani zajedno za bolja radna prava“ se realizovao u periodu od 1. novembra 2022. do 31. marta 2023. godine, uz podršku organizacije CRTA i finansijsku podršku Evropske Unije.

M. J.

Ostale vesti

back-to-top