Četiri odborničke grupe u novom sazivu – opozicija bez odborničke grupe

Postavljeno: 18.08.2020

Bez preporučenog fizičkog rastojanja, ali sa maskama, novi odbornici seli su danas prvi put u svoje odborničke stolice u skupštinskoj  sali gradskog zdanja u Kruševcu. Do ovog trenutka potvrđeni su mandati i formirane četiri odborničke grupe, a u toku je glasanje predsednika Skupštine. Jedini kiandidat za tu funkciju je Predrag Vukićević

Konstitutivnu sednicu, koji prema poslovniku vodi najstariji odbornik u novom sazivu, otvorila je Marija Stojković, odbornica PUPS-a na listi Srpske napredne stranke. Izabrana je potom tročlana verifikaciona komisija, a Skupština je potvrdila mandate 69 odbornika lokalnog parlamenta, dok će mandat odsutne odbornice biti naknadno potvrđen.  Skupštinu, inače čine 52 odbornika SNS, 8 odbornika SPS-JS, dva odbornika SNP i po četiri odbornika POKS-a  i Pokreta Metla.

Novi odbornici dali su svečanu izjavu kojom su se obavezali da će dužnosti i prava odbornika obavljati časno i odgovorno u interesu građana, a zasedanje je nastavljeno konstutisanjem odborničkih grupa, izborom radnog predsedništva i utvrđivanjem kandidata za funkciju predsednika Skupštine. 

Na predlog predstavnika političkih stranaka, novi saziv lokalne skupštine u Kruševcu imaće četiri odborničke grupe. Prema brojkama koje je saopštila predsedavajuća Skupštine, njihov raspored izgleda ovako:   

Odbornička grupa SNS „Aleksandar Vučić, za našu decu“ broji 46 odbornika, vodiće je Ivana Lazić, a njen zamenik je Nikola Popadić. 

Odbornička grupa „Aleksandar Vučić, za decu Kruševca“ ima 6 odbornika (među kojima i dva odbornika SNP), njen šef je Ljubomir Karić, zamenik Saša Sudimac. 

Šef odborničke grupe „Ivica Dačić-SPS –JS, Predrag Marković Palma“ je Marko Milojević, a zamenica Dragana Lazić. Ova odbornička grupa ima 7 odbornika jer je, kako saznajemo, dr Marina Radojević napustila socijaliste.

Odbornička grupa „Kraljevina Srbije za Lazarev Kruševac“ Pokreta obnove kraljevine Srbije i Monarhističkog fronta, uz jednog dodatog odbornika ispunio je kvotu od 5 odbornika. Njen šef je Zoran Radojević, a zamenik Milan Milošević.

Bez odborničke grupe ostao je Pokret Metla koji ima četiri odbornička mandata, a za formiranje odbornuičke grupe prema poslovniku potrebno je petoro odbornika.

Na Skupštini u toku je glasanje za predsednika Skupštine. Jedini kandidat je Predrag Vukićević koga je predložila šefica odborničke grupe „Asleksandar Vučić za našu decu“, Ivana Lazić. 

N.B.

Ostale vesti

back-to-top