Četiri i po decenije od plasmana FK Napredak u Prvu ligu

Postavljeno: 01.05.2021

 

Na današnji dan, pre 45 godina, bivši dopisnik Politike iz Kruševca Milan Mihajlović je napisao: ,,Kada je reporter Radio Kruševca Ljubiša Marković, prenoseći meč iz Pirota između fudalera Radničkog i Napretka objavio da su Kruševljani pobedili sa 1:0, golom Dragiše Ilića, u gradu pod Bagdalim je nastalo opštenarodno veselje. Ljudi su masovno, posle Prvomajskog uranka i piknika sa izletišta automobilima sa transparentima i klupskim obeležjima preplavili Lazarev grad.”

Ova pobeda crveno-belih bila je, ustvari, preteča Napretkovog prvog plasmana u Prvu ligu. Jer, sve se završilo nedelju dana kasnije, kada je nenadmašni centarfor i golgeter, kasnije i trener Jovica Škoro, skoro sam u Kruševcu pobedio Rad sa Banjice sa 8:2 i Napredak i zvanično postao prvoligaš.

Za novinara ,,Pobede,, i Radio Kruševca, kasnije i RTV, bio je to prvi radio prenos u stažu koji je trajao 41 godinu ,7 meseci i 2 dana.

– Imao sam 14 godina kada me je otac poveo u Pirot. Ta generacija je znalački odigrala i trijumfom omogućila da Napredak ima status prvoligaša – seća se Miodrag Miletić, nekada čuvar mreže Napretka, a sada trener čuvara mreže u istom klubu, jedinom superligašu u Kruševcu.

Foto: FB stranica “Istorija ex yu fudbala”

Ostale vesti

back-to-top