Budžet i Program razvoja na dnevnom redu sutrašnje sednice Skupštine

Postavljeno: 24.12.2020

Usvajanje Odluke o budžetu grada za 2021. godinu u iznosu od 4,7 milijardi dinara, jedna je od 53 tačke dnevnog reda koje će se sutra (25. decembra) naći pred odbornicima gradskog parlamenta u Kruševcu. Na dnevnom redu je i Program razvoja grada, ali i izmenjen Plan generalne regulacije izletišta Jastrebac i još desetak planova generalne i detaljne regulacije

Usvajanje budžeta za 2021. godinu svakako je najvažnija odluka koju će kruševački odbornici doneti na sutrašnjem zasedanju. Prema predlogu ove odluke, grad bi u narednoj godini trebalo da raspolaže sa 4,7 milijardi dinara, od čega je 688 miliona dinara preneto iz ove budžetske godine, dok su prihodi i primanja za narednu planirani u iznosu od oko 4 milijarde.

Najviše para budžet će prihodovati od ustupljenih poreza na dohodak građana, oko 2,7 milijardi, i oko 600 miliona od poreza na imovinu kao izvornog prihoda. Transferna sredstva koja će dobiti od republičkog budžeta iznose 512 miliona, a grad očekuje i da od prodaje zemljišta u narednoj godini inkasira oko 300 miliona dinara.

Na rashodnoj strani, pak, najveći deo sredstava, 2,5 milijarde, otići će na tekuće rashode, dok će, prema predlogu Programa razvoja grada o kome odbornici sutra takođe odlučuju, u investicije biti uložena 1,1 milijarda, a u tekuće održavanje oko 432 miliona dinara. 

Za izgradnju i rekonstrukciju saobraćajnica planirano je oko 200 miliona, za otkup građevinskog zemljišta 111, a za infrastrukturne projekte 240 miliona dinara. Vrednost investicija prenetih iz ove u narednu godinu je 365 miliona, od čega je najveća, 300 miliona, predviđena za rekonstrukciju Trga kosovskih junaka. 

Od ove godine grad počinje da plaća i naknadu privatnom partneru za rekonstrukciju javne rasvete. Ona će u narednih 15 godina gradski budžet koštati 104 miliona dinara godišnje, a ukupno će tokom petnaestogodišneg perioda biti isplaćeno 1,39 milijardi dinara. 

Najveći deo tačaka predviđenog dnevnog reda sutrašnje sednice odnosi se na programe rada javnih preduzeća i ustanova, ali nije mali ni broj onih koje se odnose na planove generalne i detaljne regulacije za različite delove grada. Takvih je čak 12, a među njima je i predlog izmenjenog Plana generalne regulacije izletišta Jastrebac koji je nedavno bio predmet polemike između vlasti i opozicije.

Osim toga, odbornici će odlučivati i o lokalnim akcionim planovima zapošljavanja i socijalnog uključivanja Roma i Romkinja, programima uređenja i otuđenja (prodaje) građevinskog zemljišta u svojini grada, lokalnim komunalnim taksama, kadrovskom planu Gradske uprave i drugih gradskih organa, a usvojiće i Deklaraciju o ulozi funkcije upravljanja ljudskim resursima, koja je deo projekta reforme javne uprave koji podržava Evropska unija  i Savet Evrope. 

N.B.

Ostale vesti

back-to-top