Buđenje iz košmara jednog vojnika iz Milentije

Postavljeno: 03.04.2021

Prošlo je čak 23 godine od kako je Mija Đidić (43) iz sela Milentija kod Brusa kao vojnik služio na na Kosovu i Metohiji, ali je tek ove dobio nadu da će bolje živeti sa težim oblikom posttraumatskog sindroma. Izmene Zakona donele su mogućnost da borci steknu svojstvo ratnog vojnog invalida na osnovu višesložne dijagnoze koja predstavlja PSTP, a zainteresovanost njegovih drugova iz 125. motorizovane brigade koja se borila na Košarama i lokalne zajednice za Mijinu sudbinu, pomoći će bivšem vojniku i njegovoj majci Vidosavi da žive u boljim uslovima

Trenutni su – nedostojni čoveka.

– Mog sina je 1998. godine na odsluženju redovnog vojnog roka zateklo sve što se desilo – priča Vidosava Đidić, Mijina majka, koja tužnom matematikom uspeva da 12.000 dinara pretvori u sav fond za jednomesečni život.

– Nije se lečio na vreme, iako je već tokom odsustva prvi put potražio pomoć psihijatra. Već dve decenije, brinem o njemu kao da je malo dete. Sam ne može ništa da uradi, da nešto pojede, popije čašu vode, popije lekove, što je važno. Često ga bude košmari – kaže ona.

Šta sanja, bivši vojnik ne ume da objasni. Seća se da je služio vojsku, pamti da se pucalo. Drugove, pretpostavljene i jednake po činu je zaboravio.

– Oni su prvi došli nedavno da ga posete i nije ih prepoznao – kaže Vidosava. – Povremeno spominje bolnice gde se lečio. Oduvek smo živeli teško, ali me je zadnjih godina moja bolest usporila da imamo za osnovno. I onda nemamo ni za drva, često ni za hranu – dodaje.

Od urušavanja kuću, u kojoj Vidosava brine o sinu, sprečava poneka cigla. Porodicu su u međuvremenu obišli i predstavnici opštine Brus i sa Humanitarnom organizacijom “Graditelji mira”, Udruženjem “Na braniku otadžbine” i Udruženjem boraca Brusa dogovorili da pomognu da Đidići dobiju nov dom.

– Prikupili smo medicinsku dokumentaciju, snosićemo troškove budućeg postupka, učinićemo sve što je potrebno kako bi se Miji obezbedio status ratnog invalida, što je sada moguće i daleko lakše po novom Zakonu o pravima boraca i civilnih invalida rata – napomenula je Valentina Milosavljević, predsednica opštine Brus.

Boban Ostojić, komandir u penziji i ranjenik sa Košara seća se Mije Đidića iz vojske. Svedoči da je bio hrabar i primeran vojnik.

– Mija je braneći Srbiju na Košarama oboleo od teškog oblika PTSP-a i o sebi ne može da vodi računa – priča Ostojić, dodajući da budi nadu veliko angažovanje brojnih ljudi kako bi Mija sa majkom živeo bolje.

Postraumatski stresni poremećaj kod bivšeg vojnika iz Milentije odavno je hroničan. Stručnjaci definišu ovo stanje kao “trajne promene ličnosti nakon katastrofičnih događaja”. Čudotvoran lek ne postoji. Zato prijatelji mole da se pomogne akcija za izgradnju kuće kako bi Mija mogao bar mirnije da spava. I to bi, iz ove percepcije, bilo pravo čudo.

I.R.

Borci

Prema podacima Odeljenja za društvene delatnosti u Brusu, na teritoriji te opštine ima 20 boraca koji su po ranijim zakonima ostvarili status RVI. To neće biti i konačan broj, budući da se zahtevi za regulisanje statusa o kojem je reč još uvek prihvataju i po novoj zakonskoj regulativi. Udruženje boraca Brus broji više od 1.000 članova. Prema nekim podacima iz 2008.godine, od oko 400.000 učesnika rata iz Srbije blizu 35.000 ima neki oblik PTSP-a.

Ostale vesti

back-to-top