Bucini Dani: Svetozaru Cvetkoviću Grand Prix

Postavljeno: 17.06.2024

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje festivala „Milosav Buca Mirković” (Grand prix festivala) „Bucini dani” ove godine pripala je Svetozaru Cvetkoviću za ulogu teče u predstavi „Kako sam naučila da vozim”. Doajenu srpskog glumišta Svetozaru Cvetkoviću nagradu je uručila predsednica opštine Aleksandrovac Jelena Paunović.

U obrazloženju stručnog žirija stoji, da je Cvetković slojevito, sa punim emocionalnim pokrićem, minimalističkim ali efektnim sredstvima igra čoveka devijantne prirode i razdiruće strasti u komplikovanom, zabranjenom i protivprirodnom odnosu. On je tumačenjem ove uloge pokazao punu glumačku zrelost i svu veličinu glumačkog dara, ocenio je žiri 9. festivala „Bucini dani”.

Žiri u sastavu Vanja Milačić (glumica), Mina Lazarević (glumica) i Zoran Maksimović (teatrolog i predsednik žirija), odgledao je od 10. do 15.juna pet pozorišnih predstava u takmičarskoj konkurencij i ocenio da ovogodišnja selekcija potvrđuje kvalitet i ozbiljnost festivala.

Nagrada za produkciju „Milan Minja Obradović“ zamišljena kao omaž Župljaninu, producentu i velikom prijatelju pozorišta pripala je predstavi Režim ljubavi (Kruševačko pozorište, režija Snežana Trišić).

Zlatno zrno za najboljeg mladog glumca dodeljeno je Marti Bogosavljević za ulogu Malecke u predstavi „Kako sam naučila da vozim”. Marta Bogosavljević je pokazala veliko umeće u kreiranju zahtevne i složene uloge.

Nagradu za glumačku bravuru festivala žiri je dodelio Bratislavu Jankoviću „Ko igra Sonju Savić”  – Čačansko pozorište, u saradnji sa Bitef teatrom, režija Andraš Urban.

Kako je ovogodišnja selekcija bila bogata izuzetnim glumačkim kreacijama, stručni žiri je uz podršku čelnih ljudi festivala odlučio da napravi dva presedana.

Biljana Nikolić i Bojan Veljović su u predstavi Režim ljubavi (Kruševačko pozorište, režija Snežana Trišić) svojim individualnim kreacijama nadgradili dinamičan scenski čin, te žiri prvi put dodeljuje specijalno priznanje Zlatno zrno za partnersku igru.

Zlatno zrno za najbolju mušku ulogu ravnopravno je dodeljeno Goranu Jevtiću i Urošu Jakovljeviću za predstavu „Akademija smeha” (Atelje 212, režija Milica Kralj). Nadahnutom, uzbudljivom, dopunjujućom scenskom igrom, kreirajući dva suprotstavljena lika, bili su jedan drugom i kontrapunkt i jednota.

Zlatno zrno za najbolju žensku ulogu pripalo je Mirjani Karanović za ulogu u duodrami Gidionov čvor. Igrajući jedan kompleksan, težak i tragičan lik, pokazala je raskošan glumački dijapazon i vrhunsku scensku dominaciju, navodi se u obrazloženju žirija 9. festivala „Bucini dani”.

Publika je na nogama i dugim aplauzom pozdravila izvođenje mjuzikla „Violinista na krovu“, Josipa Stejna, u režiji Stefana Sablića i produkciji Jevrejskog kulturnog centra iz Beograda.

Uz čuveni mjuzikl koji je oduševio prisutne, spektakularno je završen ovogodišnji festival.

O. M.

Foto: Fejsbuk/ Informativna služba Doma kulture Aleksandrovac

Ostale vesti

back-to-top