Bruskim malinarima otkupljivač ostao dužan, a sada im sud naplaćuje i sudske troškove

Postavljeno: 20.03.2021

Malinari iz Batota i Žareva, pioniri organske proizvodnje obojenog voća u ovom delu Srbije, uporedo sa prvim ovogodišnjim radovima u svojim zasadima, uporno pokušavaju da, uz pomoć lokalne samouprave, reše problem nastao 2019. godine, kada im je otkupljivač, preduzeće TOPPAS ostalo dužno oko 200 hiljada evra. U međuvremenu, sudski troškovi za dobijeni sudski proces umesto dužniku, na naplatu stižu njima

Poljoprivrednim proizvođačima iz Batota i Žareva, koji od 2003. godine sarađuju, najpre sa udruženjem, a od 2014. godine sa preduzećem TOPPAS Production doo Beloljin, prema trenutno raspoloživim podacima, duguje se oko 150 hiljada evra. Situacija je, međutim, mnogo gora jer su svoje organske proizvode, pomenutom otkupljivaču, predavali i poljoprivredni proizvođači iz Livađa, Vlajkovaca i blaževačkog kraja, pa se osnovano veruje, s obzirom na to da je reč o više od 200 proizvođača, potraživanje prevazilazi cifru od 200 hiljada evra.

Na sastanku sa predstavnicima lokalne samouprave, Stojan Raičević iz budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede upoznao je malinare sa preduzetim merama naglasivši da aktuelno opštinsko rukovodstvo čini napore kako bi uz pomoć Regionalne privredne komore, preko ambasada Nemačke, Holandije, Švajcarske i Češke ušli u trag osnivačima i odgovornim licima privrednog društva koje je u APR-u registrovano 2014. godine.

Kako se na sastanku od odbornika i jednog od malinara, Nebojše Jovanovića, čulo, uvidom u APR evidentno je da je u proteklom periodu privredni subjekt imao veliki broj promena podataka, od kojih je poslednja registrovana u jesen 2020. godine, kada je promenjeno i ime u TOPPAS Organic production doo Blace. Pored toga, kako tvrdi Jovanović, od pet računa kod poslovnih banaka, četiri su u blokadi 165 dana i to na iznos od 2.369.592,14 dinara, a privredno društvo je i pored toga 23. februara tekuće godine u APR-u i dalje bilo u aktivnom statusu.

Da situacija bude još teža, deo malinara odlučio se da svoju muku i znoj naplati preko suda. Međutim, ni tu nije bilo sreće. Naime, nadležni sud u Kuršumliji je na osnovu neoborivih dokaza presudio u njihovu korist i dužniku, koji je, istina aktivan, ali u blokadi i bez ikakve garancije, naložio da isplati potraživanja sa kamatom.

Međutim, kada je reč o naplati sudskih troškova, pravosuđe se ipak oslonilo na oštećene poljoprivredne proizvođače, a ne otkupljivača koji ih je prevario za stotine hiljada evra, tako da bruski malinari pored roda koji su praktično poklonili svojim dojučerašnjim poslovnim partnerima i troškova advokatskih usluga, sada imaju još jedan namet – sudske troškove. Kad ide krava, neka ide i uže, rekao bi naš narod.

Radomir Todorović je jedan od poljoprivrednih proizvođača koji je za dug od oko 800 hiljada dinara pravdu potražio na sudu. I presudio je sud u njegovu korist – TOPAS da izmiri svoja dugovanja prema ovom uzornom poljoprivrednom proizvođaču, a, za svaki slučaj, sudske troškove od nešto preko 100 hiljada dinara, ipak da plati, a ko drugi, nego Radomir.

Ovo nije usamljen primer, ima ih još, a mnogi drugi, koji tek treba da izađu pred sud, poput Svete Boškovića kome se duguje oko 500 hiljada dinara, poučeni primerima svojih komšija, sada razmišljaju da povuku tužbu, kako bi se bar spasili sudskih troškova, kad u naplatu, očigledno da ni sud ne veruje.

N.M.

Ostale vesti

back-to-top