Bronza na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi za mladog Kruševljanina

Postavljeno: 11.05.2022

Mladi Kruševljanin Gvozden Lapčević, učenik druge godine Matematičke gimnazije u Beogradu, osvojio je bronzanu medalju na 39. Balkanskoj matematičkoj Olimpijadi, dok je tim Srbije, čije je on deo bio, osvojio ukupno šest medalja, jednu srebrnu i pet bronzanih.

Na 39. Balkanskoj matematičkoj olimpijadi (BMO), održanoj na Kipru od 4. do 9. maja, prema saopštenju rukovodioca nacionalnog tima BMO, srebrnu medalju je osvojio Mateja Vukelić, dok su bronzane medalje osvojili Gvozden Lapčević, Novak Stijepić, Igor Engi, Vasilije Ivanović i Vukašin Pantelić. Svi pohađaju Matematičku gimnaziju u Beogradu.

Kako je izjavio Miljan Knežević, profesor Matematičkog fakulteta, koji je zajedno sa Milošem Milosavljevićem, profesorom matematike u Gimnaziji „Svetozar Marković” u Nišu, bio rukovodilac BMO tima, postignuti rezultati su plod dugogodišnjeg rada i zalaganja učenika i njihovih nastavnika.

U zvaničnoj konkurenciji učestvovalo je 57 učenika iz 10 zemalja u okruženju, dok je u nezvaničnoj konkurenciji nastupilo još 36 učenika iz 6 zemalja sveta, koji su učestvovali kao gostujući takmičari.

Foto: Matematička gimnazija, mg.edu.rs

J.A.

Ostale vesti

back-to-top