Brnabić: Stavljena je tačka na Rio Tinto; SEOS: Dobijeno je samo prvo poluvreme

Postavljeno: 21.01.2022

Na jučerašnjoj sednici Vlade Republike Srbije je ukinuta uredba o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit i time stavljena tačka na Rio Tinto, kako je saopštila premijerka Ana Brnabić. Ekološke organizacije slave pobedu, ali tvrde da još uvek nije sve gotovo

– Na upravo završenoj sednici ukinuta je uredba Vlade o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit od 13. februara 2020. godine, tako da je prostorni plan ukinut i više ne postoji. Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto, kao i sve dozvole, odluke i rešenja izjavila je premijerka, koja je naglasila da ugovore sa ovom kompanijom nikada nisu ni imali.

Premijerka je, takođe, pripremila svu dokumentaciju u vezi sa kompanijom Rio TInto i pozvala ekološke organizacije da preuzmu dokumente i analiziraju ih.

Donošenjem ove odluke naglasila je da su ispunjeni svi zahtevi ekoloških organizacija i stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji. 

Kompanija Rio Tinto je nakon izjave premijerke Republike Srbije Ane Brnabić, saopštila da su uvek poštovali zakon Republike Srbije i da će razmatrati pravne osnove za donošenje ove odluke. Takođe, kompanija Rio Tinto je pomerila početak rada rudnika za najranije 2027. godinu.

Savez ekoloških organizacija Srbije je na društvenim mrežama upozorio da bez obzira na odluku Vlade da povuče prostorni plan područja posebne namene Jadar, još uvek nije gotovo jer nisu dati odgovori na sva pitanja, kao što su zabrana istraživanja litijuma i bora, da li Rio Tinto odlazi iz Srbije i ostalo.

Takođe, pre nego što je doneta odluka Vlade Republike Srbije, SEOS je izjavio da predviđaju da će pored njihovih zahteva biti uvažen i zahtev za uvođenje moratorijuma od 20 godina, s tim što će sa 20 godina taj rok biti skraćen na godinu dana. Ovo objašnjavaju saopštenjem kompanije Rio Sava gde se početak rada rudnika pomera sa 2026. na 2027. godinu.

Kako izveštava “Financial Times”, vlast Repubilke Srbije je rekla da će odlučiti da li će Rio Tinto da nastavi sa projektima u Srbiji nakon izbora koji će biti održani u Aprilu. 

L.S.

Foto: internet stranica Vlade Repubilke Srbije

Ostale vesti

back-to-top