Božić Bata, nakon obnavljanja manifestacije, više od dve decenije „dolazi“ u Čitluk

Postavljeno: 09.01.2022

Tradicija duga 22 godine se uspešno nastavlja. Mesna zajednica Čitluk je 2000. godine obnovila manifestaciju “Božić Bata” koja je posle Drugog svetskog rata u Srbiji ukinuta i zamenjena Deda Mrazom

Savet MZ Čitluk je 2000. godine doneo odluku da se na najveći pravoslavni praznik Božić deci do 7 godina dodeljuju paketići. Svake godine na Božić organizujemo doček Božić Bate i to je pravi spektakl za ovo pomoravsko selo. Svim prisutnima deli se šumadijski čaj i druge vrste čajeva i sokova, uz bogat kulturno-zabavni program i vatromet – kaže Boban Kostić predsednik Saveta Mesne zajednice Čitluk.

Ova obnovljena tradicija traje 22 godine, prva je u Srbiji, a sada su počela i druga sela u zemlji da je primenjuju.

Prema Kostićevim rečima svake godine se uruči od 150 – 200 paketića, a zahvaljujući brojnim donatorima i privrednicima sa teritorije ove mesne zajednice.

Božić Bata dolazi u kočijama sa konjima ili jašući na konju i deli bombone kroz Čitluk. Za ovaj tradicionalni događaj organizatori uvek pripreme i neko iznenađenje. Sada je organizovana lutrija u kojoj su izvučena četiri srećna dobitnika među decom mlađom od 7 godina. Uručeni su im pokloni u vrednosti 2.000 dinara, a manifestaciji je prisustvovao veliki broj građana Čitluka i drugih susednih sela.

Boban Kostić obećava da će ova manifestacija, stara 22 godine, biti nastavljena i da od te ideje nikada se neće odstupiti. Prethodnih godina organizovani su i koncerti narodne muzike, a ovoga puta je to izostalo zbog antiepidemijskih mera izazvanih virusom Kovid-19.

Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top