Bolnici doniran kontejner za medicinski otpad

Postavljeno: 14.05.2020

Kraljevačka firma „Korali” donirala je kruševačkoj Bolnici kontejner za odlaganje medicinskog otpada, kapaciteta1,5 kubika. Pored značaja u zaštiti životne sredine, njegovom primenom obezbediće se i veća bezbednost radnika angažovanim na odlaganju otpada

Uz podsećanje da je kruševačka Bolnica jedina u Rasinskom okrugu koja se bavi sakupljanjem i odlaganjem medicinskog otpada, direktorka ove zdravstvene ustanove , Vesna Stević Gajić, zahvalila se donatorima jer su, kako je kazala, prepoznali koliko je važno da pored centar za tretman medicinskog otpada, Bolnica ima i kontejner za njegovo odlaganje.

Na godišnjem novou u našem Regionalnom centru za tretman medicinskog otpada odloži se oko 70 tona otpada, iz svih zdravstvenih ustanova na nivou Rasinkog okruga, kako iz plana mreže tako i privatnih– kazala je on.

Govoreći o infektivnom otpadu, Stević Gajić je istakla da se nakon skladištenja takvog otpada pristupa njegovoj sterilizaciji, a kako bi izgubio svojstva infektivnosti i dobio karakteristike komunalnog otpada. Kao takav, do sada se skladištio u obične komunalne kontejenere, za čije je praženjenje i odovoženje inače zaduženo Javno komunalno preduzeće Kruševac.

Da će se zahvaljujući namenskom kontejeru za odlaganje medicinskog otpada, između ostalog, sprečiti  i eventualne zloupotrebe takvog otpada, istakao je Milosav Panović, predstavnim firme „Korali”.

Karakteristike kontejnera su takve da se na bezbedan način vrši odlaganje medicinskog otpada. Konstruisan je tako da ne postoji mogućnost da se, na primer, rukama nesto vadi iz kontejnera – objasnio je Panović, dodajući da je Kruševac prvi grad u Srbiji koji je dobio takav kontejner.

Na značajnoj donaciji zahvalila se i direktorka ovdašnjeg  JKP, Snežana Radojković, istakavši da ovo javno preduzeće ima dugogodišnju saradnju sa firmom „Korali”. 

Prethodnih dana radili smo na tehničkoj pripremi, na opremanju i postavljanju,  i od danas je naš grad bogatiji za jedan novi tip kontejnera. Nadamo se daljoj uspešnoj saradnji sa firmom Korali- kazala je Radojković.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top