Bolnica obeležava vek postojanja: Prvi pacijenti lečeni u kući tadašnjeg sudije

Postavljeno: 21.10.2022

Okružna bolnica u Kruševcu zvanično je počela da radi 1922. godine, a prve prostorije u kojima je građanima pružana zdravstvena pomoć bile su u kući tadašnjeg sudije Ilije Mutavdžića, u blizini Lazarevog grada. Povodom stogodišnjice osnivanja kruševačke Opšte bolnice, u ovdašnjem Pozorištu će večeras, 21. oktobra, u 18 časova biti održana svečana akademija.

Kako je dom sudije Mutavdžića zapravo bila stara turska kuća, zbog boljih uslova za lečenje pacijenata, 1866. godine podignuta je mala zgrada Okružne bolnice, na uglu današnje Birčaninove i ulice Vece Korčagina, sa dve prostorije.

U vreme srpsko turskih ratova, za smeštaj ranjenih i obolelih vojnika, korišćena je zgrada današnjeg Narodnog muzeja ( u to vreme osnovna škola), kao i druge javne ustanove, a slično je bilo i za vreme Balkanskih i Prvog svetskog rata.

Da bi se omogućilo pružanje zdravstvenih usluga na jednom mestu, nova bolnica sa tom namenom izgrađena je pre tačno 100 godina. Imala je petnaestoro zaposlenih, uključujući i četiri lekara, među kojima i jednog hirurga, čuvenog doktora Čedomira Stojanovića, koji je medicinske studije završio u Beču. Ovaj hirurg po potrebi je bio i akušer, a od 1938. godine na svom rentgen aparatu vršio je i radiološke preglede.

Osim hirurgije, u sastavu bolnice je bilo i kožno i zarazno odeljenje, administrativna zgrada sa laboratorijom, kuhinja i Dekerova baraka. Upravnik je bio lekar Stevan Višek, učesnik Prvog svetskog rata, koji je prošao albansku Golgotu. Te davne 1922. godine pregledano je 570 pacijenata, a obavljeno je ukupno  1.080 ambulantnih intervencija i 25 operacija.

Sedamnaest godina kasnije, pred sam rat (1939. godine), bolnica je imala 16 lekara, od kojih sedam specijalista, te još 23 medicinska radnika. Sa lečenjem i negom, uključujući i ratne povrede i operacije, nastavilo se tokom ratnih godina.

Nakon Drugog svetskog rata, kao posebna ustanova, u Kruševcu postoji i radi Okružna bolnica sa svojim odeljenjima i apotekom. S početka je nazivana gradskom, a kasnije Opštom bolnicom. U to vreme, tačnije 1947. godine, bolnica je raspolagala sa 195 bolničkih postelja, a dnevno je pregledano po oko 170 pacijenata.

Nakon što je zgrada Bolnice dograđena i otvoreno novo interno odeljenje, 1962. godine završeno je novo hirurško i nastavljena gradnja ginekološkog odeljenja. Grade se i otvaraju i druga odeljenja sa kojima se kompletira fizionomija Opšte bolnice, koja je od 1966. u sastavu Medicinskog centra, podeljenog na 23 radne jedinice.

Od februara 1991. do novembra 2013. bolnica posluje pod nazivom Zdravstveni centar Kruševac, nakon čega je ova zdravstvena ustanova podeljena na Dom zdravlja i Opštu bolnicu.

D.P.

Foto: Knjiga “Kruševac u Velikom ratu“, https://bolnicakrusevac.org.rs/

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top