Bećković povodom uručenja Bagdalinog prstena: “Kosovo zavisi jedino od nas”  

Postavljeno: 10.11.2022

Književni klub “Bagdala” uručio je nagradu “Prsten despota Stefana Lazarevića” proslavljenom pesniku, književniku i akademiku, Matiji Bećkoviću. Laureatu je ovo značajno priznanje, koje su ponela mnoga proslavljena imena srpske književnosti dodeljeno u amfiteatru Crkve Lazarice, a on je, kako kaže počastvovan što je odlikovan nagradom koja nosi ime velikog srednjovekovnog vladara

-Da kažem da ste mi ovim priznanjem ukazali visoku čast to je malo reći, ono je u toliko veće što mi se uručuje u Kruševcu, skrovitoj prestonici Kosova, pa još u divnoj Lazarici, koja nije malo divna, nego predivna, najdivnija amajlija u našoj ukupnoj sakralnoj umetnosti i heraldici. U Srbiji nema lepše crkve od Lazarice, nema življih svetaca i vođa od Lazara i njegovog sina u naše vreme, u ovom trenutku. Oni su i sad ono što su bili, Kosovo je življe nego što je ikada bilo- poručio je Bećković nakon što mu je uručen Bagdalin prsten.

U svojoj besedi, laureat se osvrnuo na život i stvaralaštvo despota Stefana Lazarevića, vladara, čije je prizanje poneo.

Bratu Vuku je napisao poslanicu Slovo ljubve, pismo i pesmu nudeći mu oproštaj i pomirenje. Tim slovom je krunisao svoj život i delo koje ostaje putokaz i za nas. Pesnik novih sazvučja u srpskoj književnosti, vedra raskrsnica naše kulture, mora da je njegov i Zapis na kosovskome stubu gde je kamen i progovorio i govori  i onda i danas samo jedno – da Kosovo zavisi jedino od nas. Ostalo ne znamo, Bog zna- rekao je Bećković.

Ljubiša Bata Đidić, predsednik žirija i Nebojša Lapčević, predsednik Književnog kluba „Bagdala“ uručili su povelju i prsten Bećkoviću, koje su pre njega poneli Desanka Maksimović, Dobrica Ćosić, Dragoslav Mihajlović, Ljubomir Simović, Mihajlo Pantić i mnogi drugi.

-Matija odavno nije samo pesnik, on se odavno u ova turbulentna vremena u srpstvu potvrđuje kao vrstan glasnik nacionalne kulture, njenom sadašnošću, baštinik njene bogate prošlosti, proročki preskazatelj u književnoj ideji njene budućnosti. Kako zapravo govori Matija? Ako su nekada gusle kroz narodnog pevača spasavale srpski rod, jer mu je bila potrebna pesma kroz koju će iskazati srž svog bića, Matija uspeva da kroz poeziju, u ovo digitalno i virtualno vreme, kada poezija više nikom nije potrebna, da bude njegov narodni pesnik, kakav je bio u epska vremena. Tako govori Matija evo već punih šest decenija-kaže Ljubiša Đidić.

O delu Matije Bećkovića govorio je i dr Jovan Delić, profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a prisutnima se obratila i savetnica potpredsednice Vlade i ministarke kulture i informisanja, Gordana Predić. Bećković je recitovao nekoliko svojih pesama, odlomke iz poeme “Bogojavljanje”, a poštovaoci njegovog dela su na kraju večeri prišli da ga pozdrave i da mu čestitaju na novom književnom priznanju.

Ovaj događaj muzičkim trenutakom su uveličali bariton Milutin Jocić i klavijaturistkinja Dijana Cvetković, koji su izveli dve kompozicije M.A.Rasinskiog.

M.S.

 

Ostale vesti

back-to-top