“Batut” o hirurškim i maskama iz domaće radinosti 

Postavljeno: 05.07.2020

Da bi maska imala zaštitnu ulogu mora se pravilno koristiti, a ukoliko je u pitanju pamučna maska, od velike je važnosti  i na koji način se ona dezinfikuje. Upotreba maske ne isključuje održavanje fizičke distance od najmanje jednog metra, kao i opšte higijene, gde se pre svega misli na redovno pranje ruku- savetuju iz Instituta “Batut”, naglašavajući da se hiruške maske koriste prvenstveno za zaštitu drugih osoba

Građanima koji se odluče za nošenje pamučnih maski, savetuje se da takve maske šiju od pamučnih materijala gušćeg tkanja, od dvoslojnih ili višeslojnih materijala.

Kako se navodi na sajtu Batuta, maske imaju zaštitnu ulogu  samo ako se koriste za ličnu upotrebu i ne dele se sa drugima, te ako se pre i nakon njihovog  stavljanja ruke operu sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi, ili se dezinfikuju sredstvom na bazi 70 odsto alkohola.

– Maska se koristi tako da prekriva usta, nos i bradu i čvrsto prijanja uz lice, ne dodiruje se njena spoljašnja površina, ne spušta se ispod brade prilikom govora, konzumacije napitaka i hrane na otvorenom, skida se kada ovlaži i menja se novom, suvom maskom – savetuje struka.

Nakon skidanja, preporuka je struke, maska se odlaže u posebno za nju namenjenu vrećicu i po dolasku kući, pere se u mašini za veš na najmanje 60 stepeni ili ručno na višim temperaturama, nakon čega je obavezno njeno peglanje, na temperaturi podešenoj iznad 60 stepeni.

U Batutu kažu da se hirurške maske prvenstveno  koriste za zaštitu drugih osoba od izlaganja potencijalno zaraznim kapljicama osobe koja nosi masku, namenjene su za jednokratnu primenu i uglavnom u medicinske svrhe. 

Pamučna maska domaće i kućne izrade lična je zaštita stanovništva na javnim mestima, može usporiti prenos kapljica iz respiratornog trakta tokom govora, kašlja ili kijanja, a njeno nošenje je važno i zato  što se time podiže svest o značaju fizičke distance.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top