Bagdalina “Blagodarnica” uručena Mirku Kovačeviću

Postavljeno: 08.12.2021

Proslavljenom arhitekti, prof. dr Mirku Kovačeviću , danas je u Legatu Milića od Mačve uručena “Blagodarnica”, priznanje koje dodeljuje Književni klub “Bagdala” za izuzetan kulturni doprinos. Nagrada je dodeljena po prvi put i to u okviru obležavanja jubileja grada, a ovim povodom je profesor održao i predavanje na temu “Moravska škola, Lazarev grad 650 godina”

– Nagrada je prijatno i lepo priznanje za sve ono što sam postigao, a ja sam ipak utrošio sedam godina u istraživanju srednjovekovnog grada Kruševca. Zahvaljujem se, ovo je jedno jako lepo zdovoljstvo, puno mi to znači, Kruševac je od mojih profesionalnih početaka, bio prvi –kaže Kovačević.

Predsednik Književnog kluba “Bagdala”, Nebojša Lapčević, dodelio je Kovačeviću “Blagodarnicu” i monografiju o Kruševcu, dok ga je Ljubiša Bata Đidić, predsednik žirija ovenčao replikom srednjovekovnog prstena nemanjićkog karaktera.

-Mirko je uvek bio drag gost u Bagdali koja predstavlja duhovni deo našeg grada, i mi želimo da mu se odužimo za ono sve ono što je učinio kroz svoje graditeljstvo. Meni je drago da je on dobio nagradu, jer mi smo se sa njim našli u ideji koja čuva i neguje srpski indetitet – poručio je Đidić.

Kovačević je godinama saradnik ovog književnog kluba, a ove godine je dao svoj doprinos i časopisu “Bagdale za decu”.

-Saradnja sa “Bagdalom” je povremeno bivala. Ove godine sam dao mali prilog za dečije izdanje, to su neka moja sećanja i saznanja, čak je publikovan i jedan moj crtež iz šezdesetih godina – ističe Kovačević.

Iako je radni vek proveo u Beogradu, naš grad ima posebno mesto u njegovom srcu.

-Ja sam poreklom iz Kruševca, moj deda je ovde živeo i radio, sagradio je dve bolničke zgrade. Pripadam Kruševcu, a od 1963. sam radio na uobličavanju Grada Kneza Lazara, to je bio moj prvi posao – priseća se on.

Srednjovekovnom istorijom Kruševca, namerava da se bavi i dalje.

-Moja istraživanja najviše zavise od arheoloških iskopavanja. U Kruševcu ako bude  istraživanja na južnoj strani, možda otkrijemo nešto novo. Planiram da, pre nego što me uzme onaj odozgo, napravim knjigu o srednjovekovnim gradovima, jer sam njima posvetio ceo život. Sakupio sam puno materijala i u tom kontekstu, moram da kažem da je Kruševac jedan od značajnih gradova – objašnjava on.

Nakon uručenja nagrade, Kovačević je prisutnima održao predavanje na temu “Moravska škola, Lazarev grad 650 godina” i saopštio novo otkriće do kog je nedavno došao.

-Moravska škola je ona škola koja je nastala na početku vladavine Kneza Lazara. Radeći u Hilandaru pedeset godina, našao sam neke elemente koji apsolutno, nedvosmisleno govore da je prva građevina moravska koju je Knez Lazar naručio da se napravi, napravljena u Hilandaru. To je nešto što je sasvim novo, i želeo sam da to saopštim ovde – kaže Kovačević.

M.S.


Čuvar srpskog graditeljskog nasleđa

Mirko Kovačević je rođen 1934. godine u Nišu, osnovnu školu i gimnaziju je završio u Beogradu. Arhitektonski fakultet završio je u Beogradu, a magistrirao je na temi “Lepenac, odnos prema moravskim spomenicima i problemi konzervacije”, a doktorirao sa radom “Srednjovekovni gradovi Crne Gore”. U Kruševcu je od 1963. do 1971. godine radio na arheološkim ispitivanjima Lazarevog grada. Širom Srbije je obnavljao srednjovekovno nasleđe, lokalitete kao što su Lepenac, Mileševa, Ravanica, Milentija, Kriva Reka itd. Ostavio je značajan trag u nezaobilaznim studijama i monografijama. Posle požara 2004. godine, deset godina je obnavljao Hilandar. Nagrađen je Oredenom Svetog Save 2011.godine, a odlikovan je i Zlatnom medaljom 2019.

Ostale vesti

back-to-top