Autonomni ženski centar: Institucije nisu tu kad su ženama najpotrebnije!

Postavljeno: 18.01.2022

Aktivistkinje iz preko 40 nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, ispred institucija u pet gradova postavile su peščani sat, kao simbolični podsetnik i opomenu da su institucije te koje su odgovorne za živote žena koje im se obraćaju

 U okviru zajedničke akcije u tri države, peščani sat postavljen je u Beogradu, Vranju, Podgorici i NIkšiću, a kako se navodi u saopštenju Autonomnog ženskog centra, cilj akcije je da se instiutucije koje su odgovorne za sprečavanje i suzbijanje svih oblika nasilja prema ženama i devojčicama „pozovu da od 2022. svoj posao rade odgovorno i savesno, da zaštite preživele, hitno postupaju i adekvatno kazne počinioce jer- SVAKI MINUT JE VAŽAN!“

„U 2021. godini, prema podacima prikupljenim iz medija, u Bosni i Hercegovini je ubijeno 9 žena,u Srbiji  20, u Crnoj Gori 2 žene. Svedokinje smo da je prethodna godina bila godina kada su žene progovorile o nasilju koje trpe“, ističe Autonomni ženski centar u saopštenju.

Podsećaju na slučaj zlostavljanja učenica u januaru, iz prestižne škole Miroslava Aleksića, koji je pokrenuo regionalnu lavinu anonimnih ispovesti pod nazivom „NisamTražila“, te ukazao na rasprostranjenost seksualnog nasilja nad ženama u neslućenim razmerama.

U februaru su žene, kako se navodi u saopštenju, progovorile o ginekološko-akušerskom nasilju i načinu na koji su tretirane u medicinskim ustanovama, dok je mart bio obeležen otkrivanjima Telegram grupa i nedozvoljenom deljenju privatnih fotografija, za koje se pokazalo da ne postoji adekvatan pravni odgovor.

U aprilu je slučaj Palma otvorio pitanje organizovane seksualne eksploatacije sa elementima trgovine ženama i devojčicama u najvišim državnim vrhovima, dok su u junu ispovesti bivših polaznica Petnice, prestižnog istraživačkog centra u Srbiji, pokazale da se zlostavljanje žena i devojčica dešava u svim slojevima društva.

„Poslednji talas ispovesti pod nazivom „NisamPrijavila“ je došao kao konačno otrežnjenje, jer je javnosti u celom regionu postalo bolno očigledno koliko sistem i institucije nisu tu za žene kada su im najpotrebniji. Žene ne veruju institucijama, a to se može promeniti samo promenom njihovog odnosa prema nama, poručuju iz Autonomnog ženskog centra.

Podsećaju da su se ratifikacijom Istanbulske konvencije, Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina obavezale da neće učestvovati u bilo kom delu nasilja nad ženama, da će osigurati da državne vlasti i dužnosnici, tela, institucije i ostali subjekti koji postupaju u ime države deluju u skladu s ovom obavezom, te da države imaju obavezu da spreče, istraže i kazne nasilje, a žrtvama osiguraju naknadu štete.

-Naš zahtev je da 2022. godina bude godina kad su institucije svojim radom zaslužile poverenje žena jer su im verovale, zaštitile ih, sprečile ponavljanje nasilja i adekvatno kaznile počinioce- navodi se u saopštenju Autonomnog ženskog centra.

Foto: Autonomni ženski centar

D.P.

Ostale vesti

back-to-top