Astronomska opservatorija stigla u Kruševac!

Postavljeno: 11.09.2022

U okviru Zabavnog parka Šarengrad otvorena je astronomska opservatorija, čime je Kruševac postao peti grad u Srbiji koji ima javnu astronomsku opservatoriju koju vodi astronomsko udruženje „Eureka“ iz Kruševca.

Kao povoljan prostor za organizaciju posmatranja planeta, Šarengrad će ubuduće biti mesto koje će pored najmlađih sugrađana koji rado provode vreme u ovom parku, okupljati i sve ljubitelje astronomije.

Reč je o u Srbiji prvoj opservatoriji za urbanu astronomiju koja je montažnog karaktera. Kupola nije standardna, sa sfernim krovom, već mala drvena kućica sa pokretnim krovom koja može da se demonitira i prebaci na bilo koju drugu lokaciju.

Kompjuterizovana montaža, tubus sa ogledalima, set okulara i dve CCD kamere za snimanje neba i prenos posmatranja na interent, oprema je koju će Kruševljani moći da koriste kako bi uživali u posmatranju nebeskih tela na prostoru Šarengrada.

Prema rečima Zorana Tomića, jednog od osnivača kruševačkog Astronomskog društva „Eureka“, ova lokacija je odabrana jer je povoljna za organizaciju posmatranja planeta, ali i galaksija i objekata tamnog neba, kao i zbog drugih infrastrukturnih pogodnosti, te kao takva predstavlja dobar ambijent  za astronomsku opservatoriju.

Do kraja ove godine, u planu je posmatranje astronomskih fenomena, klasično posmatranje Meseca, vidiljih planeta i njihovo fotografisanje.

-Pored Dana otvorenih vrata za sve ljubitelje astronomije, planirana su i predavanja u parku, a novina je Škola astrofotografije čije će organizovanje olakšati to što sada imamo fiksiranu opremu- navodi Tomić, dodajući da je oprema za astrofotografiju skupa pa samim tim za mnoge nedostižna, a da će na ovaj način biti dostupna svima koji žele da se bave astrofotografijom.

Da je reč o značajnom projektu ne samo za Zabavni park Šarengrad već i za Grad Kruševac, te da će astronomska opservatorija upotpuni sve sadržaje ovog parka, kazala je Suzana Milosavlejvić, direktorka ovdašnje Turističke organizacije. Ona se zahvalila pre svega AD „Eureka“ koje je prepoznalo značaj ovog projekta i godinama radilo na tome da on zaživi.

Sa izgradnjom astronomske opservatoriju u Kruševcu započelo se nakon što je Centar za promociju nauke za, ovaj u zemlji jedinstven projekat, Astronomskom udruženju Eureka dodelio nagradu. Realizovan je u saradnji sa Turističkom organizacijom Kruševac, Centrom za stručno usavršavanje i uz podršku ZGR Vlasinac IGDA.

D.P.

O Udruženju „Eureka“

 Astronomsko udruženje “Eureka” osnovano je 6. marta 2010. godine, sa ciljem da u Kruševcu promoviše astronomiju i srodne nauke. Inicijativu za osnivanje pokrenuli su Zoran Tomić, tada student na Ekonomskom fakultetu u Nišu i bivši član astronomske sekcije u Gimnaziji, Dragana Milićević profesorka fizike u toj školi, pokojni astronom amater iz Beograda Dragan Radmilović i tadašnji članovi astronomske sekcije u Gimnaziji.

Udruženje je od samog osnivanja aktivno krenulo da se bavi promocijom astronomije organizovanjem predavanja u kruševačkim školama, javnim posmatranjima na lokacijama u i van grada, te učešćem na brojnim  domaćim i stranim projektima. Tim je s godinama postajao sve jači i uspešniji, a njegovi članovi aktivno učestvuju na astronomskim skupovima i konferencijama, gde predstavljaju svoje rezultate i svoj grad.

Od 2014. godine  Udruženje je zaduženo na koordinira aktivnostima Svetske nedelje svemira ispred Ujedinjenih nacija, a od 2016. i na aktivnostima na promociji Međunarodnog dana asteroida. Dobitnik je brojih nagrada i priznanja, na lokalnom i nacionalnom nivou, a van granica Srbije poznato je i po projektu Međunarodne saradnje na otkrivanju asteroida, gde su sa kolegama iz Sarajeva uspešno sprovodili kampanju, a od pre dve godine i Nacionalnu kampanju na novou Srbije.

 

Ostale vesti

back-to-top