’’Arabika“  u prostoru „Zvezde“ planira nove poslove i upošljavanje

Postavljeno: 06.10.2017

Novi vlasnici  nekadašnje konfekcije „Zvezda“, braća Tomislav i Branislav Jovanović, koji zajednički vode firmu „Arabika“,  za sada ne znaju da li će pokretati konfekciju ali su sigurni da će posao koji odluče da rade u tom prostoru doneti novih 70 radnih mesta

Pogoni nekadašnje konfekcije „Zvezda“ u centru Kruševca biće iskorišćeni za poslovni prostor u kome bi posao u narednih godinu dana moglo da nadje 70-tak radnika. To je u razgovoru za GRAD rekao Tomislav Jovanović, suvlasnik firme „Arabika“ doo koja je nedavno za 66,4 miliona dinara kupila nepokretnu imovnu konfekcije „Zvezda“ u stečaju, na lokaciji u Čolak Antinoj ulici.

Jovanović potvrdjuje da je blizina konfekcije ugostiteljskom objektu „Arabika“ bila jedan od razloga za kupovinu.

– Radnici te konfekcije su, dok su radili, često svraćali u kafe, razgovarali smo, više puta su pitali da li bismo mi mogli da kupimo, da ponovo pokrenemo proizvodnju. Taj prostor će biti korišćen kao poslovni, odnosno očekujem da ćemo u njemu uposliti oko 70 radnika. Konačnu odluku o tome šta ćemo tačno raditi donećemo u narednih šest meseci do godinu dana. Očekujemo da ćemo u tom periodu „srediti“ papire odnosno legalizovati pojedine objekte „Zvezde“ koji nemaju potrebnu dokumentaciju – objasnio je Jovanović.

Podsetio je da su mašine, odnosno pokretna imovina konfekcije, prodate ranije.

Tomislav Jovanović je sa rodjenim bratom Branislavom porodičnim poslom počeo da se bavi 1992. godine kada su osnovali trgovinsku radnju „Oaza“. Preživeli su, podsetio je, ratove, infalciju, uspeli da posao prošire na uvoz, preradu i distribuciju kafe na području Rasinskog okruga. Pre sedam godina napravili su objekat od oko sedamsto kvadrata poslovnog prostora Čolak Antinoj ulici i počeli da se bave ugostiteljstvom, nastavljajući i prethodne poslove. Osim članova porodica njihovo preduzeće ukupno upošljava 70 radnika.

Prema podacima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, koja je zadužena za sprovodjenje stečaja u konfenciji “Zvezda” procenjena vrednost imovine tog preduzeća, koju je firma “Arabika” doo kupila na drugom nadmetanju,  iznosila je 147,6 miliona dinara. Prvi put je  na prodaju nudjena po početnoj ceni od 73,84 miliona dinara, ali tada nije bilo interesenata. U drugom pokušaju nisu prodati pogoni u selu Ribare jer nije bilo zainteresovanih kupaca. Početna cena za taj deo imovine je u drugom pokušaju bila 4,59 miliona dinara, a procenjena vrednost je 10,2 miliona dinara. U junu prošle godine prodata je pokretna imovina tog preduzeća. Tada je inventar, opremu za tekstilnu industriju i rashodovana vozila za 2,318 miliona dinara kupila otkupno-sakupljačka radnji „MADAMAK“, iz Lebana.

Konfekcija „Zvezda“ je u stečaju od maja 2015. godine, a većina radnika ju je napustila kroz socijalni program još krajem 2013. godine. To kruševačko preduzeće je tokom „zlatnih osamdesetih“ zapošljavalo ukupno više od 2.000 radnika u Kruševcu i u 50-tak maloprodajnih objekata širom Srbije. Ranije je, takodje, bilo u stečaju iz koga je izašlo 2005. godine sa 180 umetso dotadašnjih 850 radnika. Nakon što je više puta u okviru postupka privatizacije nudjena na aukcijsku prodaju 2011. godine je ušla u postupak restrukturiranja.

Ostale vesti

back-to-top