+381 64 812 51 81
Ne propustite >>
Naslovna » Ekonomija » „Apoteka“ čeka ozdravljenje i pet meseci nakon objavljivanja poziva za javno privatno partnerstvo

„Apoteka“ čeka ozdravljenje i pet meseci nakon objavljivanja poziva za javno privatno partnerstvo

Zdravstvena ustanov „Apoteka“ Kruševac, nakon što su se promenili uslovi na tržištu, već nekoliko godina posluje sa gubitkom. Iako je broj zaposlenih prepolovljen i troškovi poslovanja smanjeni Ustanova ne može iz redovnih prihoda da namiri nagomilane dugove. Rok za izbor partnera u projektu javno privatnog partnerstva je više puta produžavan. U međuvremeni je na snagu stupio novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji predviđa da lokalne samouprave treba da namire dugovanja zdravstvenih ustanova čiji su osnivači

Iako se lokalna samouprava, koja je osnivač Zdravstvene ustanove „Apoteka Kruševac“ pre pola godine saglasila sa projektom javno privatnog partnerstva za tu ustanovu, a poziv za izbor partnera objavljen je nedugo potom, još uvek nema informacija o daljoj sudbini „Apoteke“.

-„Apoteka Kruševac“ je u postupku javnog poziva za izbor privatnog partnera. Do sada je bilo nekoliko odlaganja zbog pitanja koja su postavljali potencijalni privatni partneri, na koje je Komisija bila u obavezi da odgovori. Još uvek ne možemo da damo bilo kakav konkretan odgovor vezano za detalje javnog poziva, kao ni za zainteresovanost potencijalnih privatnih partnera – navedeno je u odgovorima koje je list GRAD dobio iz Gradske uprave.

Nadležni iz lokalne samouprave, međutim, nisu želeli da govore o tome koji je rok da se potencijalni partner javi, kakve bi bile njegove, a kakve obaveze lokalne samouprave te kakav je plan ukoliko ne bude interesenata.

Da je trenutna situacija u „Apoteci“ nepromenjena u odnosu na prethodni period, odnosno veoma teška, za GRAD je rekao Milan Radović, njen direktor.     

– Uz pomoći podršku velike većine kolega „Apoteka Kruševac“ i dalje uspeva da se izbori sa problemom koji sa sobom donose dugovanja koja ustanova ima već više godina. Takođe, u stalnoj smo komunikaciji sa gradonačelnicom i predstavnicima lokalne samouprave i dobra i otvorena saradnja koju imamo daju nam nadu da ćemo doći do rešenja za dalji rad ustanove – naveo je Radović.

Apoteka Kruševac je, prema podacima iz Izveštaja o poslovanju koji je nedavno usvojila Skupština Grada, na kraju prošle godine imala dug od oko 271 milion dinara,  oko 246 miliona dinara dospelih i još oko 25 milion dinara obaveza koje u tom trenutku nisu dospele na naplatu. U izveštaju je konstatovano da je trend pada prihoda nastavljen u prošloj godini, da „Apoteka“ tri godine posluje sa gubitkom te da je nabavka lekova zbog dugovanja otežana. Navedeno je i da je Ustanova od juna 2017. godine učinila sve da poveća prihode, smanji rashode, racionalizuje poslovanje, ali da iz tekućeg poslovanja nije moguće rešiti problem nagomilanih dugovanja.

Da zaposleni, kojima ustanova duguje osam plata i prevoz za četiri meseca, podnose veliki teret krize u kojoj se ustanova našla podsetio je Marko Miljković, predsednik sindikata u Zdravstvenoj ustanovi Apoteka Kruševac. 

– Sada primamo julsku platu. Snabdevenost apoteka je dobra upravo zahvaljujući velikom odricanju radnika. Zaposleni očekuju da će lokalna samouprava kao osnivač postupiti odgovorno kako bi održala poslovanje „Apoteke“. Naša ustanova, nakon spovedenih nekoliko socijalnih programa sada zapošljava stotinak radnika. Za građane i za zaposlene bi najbolje rešenje bilo kada bi ustanova mogla da ostane pod nadležnošću lokalne samouprave – kazao je on. To je obrazložio činjenicom da apoteke ove Ustanove, odnoso „državne“ apoteke jedine imaju noćna dežurstva, te da u njima u takvim situacijama lekove kupuju pacijenti iz celog Okruga. Takođe, u aseptičnoj komori Ustanove izrađuju se kapi za kojima je velika potražnja jer fabričkih trenutno nema.

Miljkovićje napomenuo i da je ovih dana na snagu stupio novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji predviđa da lokalna samouprava treba da namiri dugove Ustanove u periodu u kome je, kao osnivač, bila odgovorna za njeno poslovanje.

Inače, iz ustanove  „Apoteka Kruševac“ je u prethodne nepune dve godine kroz više socijalnih programa otišlo više od sto radnika. Problemi u poslovanju te, nekada veoma uspešne zdravstvene ustanove, počeli su pre nekoliko godina kada je došlo do promena u uslovima poslovanja. Tada su, između ostalog, privatne apoteke dobile mogućnost da izdaju lekove na recept i preuzele deo posla državnim apotekama. Osim toga državne apoteke, za razliku od privatnih,  lekove moraju da nabavljaju po proceduri Zakona o javnim nabavkama što ih čini nekonkurentnima na tržištu.

J.B.

Antrfile Sastanak ove nedelje?Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti stupio je nedavno na snagu. On, između ostalog, predviđa da osnivači zdravstvenih ustanova, u slučaju Apoteke Kruševac to je Grad Kruševac, u roku od 45 dana od dana stupnja na snagu Zakona treba da utvrde kakvo je finansijsko stanje, odnosno koliki je dug Ustanove, te da u roku od 90 dana počnu da isplaćuju obaveze jer se smatraju sodildarno odgovornim za dug Ustanove čiji su osnivač i koja posluje pod njihovim nadzorom. Zakonom je, takođe, predviđeno da lokalna samouprava  može, ukoliko nema dovoljno novca u budžetu, da se obrati nadležnom ministarstvu. Sastanak predstavnika lokalne samouprave i „Apoteke Kruševac“ o daljoj sudbini te zdravstvene ustanove, kako lista Grad nezvanično saznaje, trebalo bi da se održi ove nedelje.
Zdravstvena ustanov „Apoteka“ Kruševac, nakon što su se promenili uslovi na tržištu, već nekoliko godina posluje sa gubitkom. Iako je broj zaposlenih prepolovljen i troškovi poslovanja smanjeni Ustanova ne može iz redovnih prihoda da namiri nagomilane dugove. Rok za izbor partnera u projektu javno privatnog partnerstva je više puta produžavan. U međuvremeni je na snagu stupio novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji predviđa da lokalne samouprave treba da namire dugovanja zdravstvenih ustanova čiji su osnivači Iako se lokalna samouprava, koja je osnivač Zdravstvene ustanove „Apoteka Kruševac“ pre pola godine saglasila sa projektom javno privatnog partnerstva za tu ustanovu, a poziv…

Review Overview

Rejting korisnika 4.4 ( 3 glasova)
x

Proveri i

Napredak rutinski do tri boda protiv Mačve

U utakmici 31. kola Super lige Srbije, u Kruševcu Napredak potpuno zasluženo došao do devetog trijumfa ove sezone, protiv Mačve ...

Manje obolelih u Okrugu, u bolnicama 427 pacijenata

Tokom protekla 24 sata u Rasinskom okrugu virus korona potvrđen je kod 39 ljudi. U kruševačkoj Opštoj bolnici trenutno je ...

Tržni centri ponovo rade

Na osnovu odluke koju je doneo Krizni štab, tržni centri u Srbiji od danas ponovo mogu da rade od 6 ...

Trajal demantuje da je utakmica sa Jagodinom nameštena

Na konferenciji za medije saopšteno je i da je smenjen dosadašnji šef stručnog štaba Trajala Goran LazarevićFudbalski savez Srbije potvrdio ...

Kruševački radikali u akciji prikupljanja potpisa

Na štandu u centru grada, kruševački odbor Srpske radikalne stranke započeo je prikupljanje potpisa za dve peticije: jednu lokalnu za ...