Anketa: Sugrađani sumnjaju da će zamrzavanje cena zaustaviti poskupljenja hrane

Postavljeno: 14.12.2021

Cene nekoliko osnovnih životnih namirnica su, odlukom Vlade, od 1. decembra zamrznute na  60 dana. Među tim namirnicama su kristal šećer, brašno T-400 i T-500, suncokretovo ulje, dugotrajno mleko i svinjski but. Građani su sumnjičavi da će „zaključavanje“ cena išta promeniti

Problem koji sugrađanka M.B. (28) ističe je to što će cene biti zamrznute na svega dva meseca te će to što sada ne može da poskupi naglo poskupeti tada:

Ali ni sada zamrzavanje neće sprečiti poskupljenja jer će poskupeti ono čija cena nije zamrznuta. Cene su već neko vreme u porastu.

Ivan Sokolović (52) ne veruje ničemu što se priča i kaže da će prodavci naći način kako će da kompenzuju cene i da će na kraju narod da ispašta:

Sve je već poskupelo u prethodnom periodu, osećam to poskupljenej u ličnom budžetu.

Ivan Jovanović (53) skreće pažnju da nije uzeta u obzir celokupna slika i da će ovo zamrzavanje da ide na štetu proizvođačima.

Ako ti zamrzneš cene, treba da sprečiš prodavca, jer oni su ti koji dižu cene, ne proizovđači. U ovoj zemlji proizvođači su trenutno na gubitku i jedva posluju – smatra on.

Dodaje da treba prodavcima ograničiti zaradu te stimulisati proizvođače da nastave da proizvode.

Prodavci kompenzuju to smanjenje zarade tako što manje plaćaju proizvođaču pa proizvođač izvuče deblji kraj. Ili pak, prodavac će da digne cenu drugog proizvoda, nešto će već da uradi – zaključuje Jovanović.

Dobrila Milić (72) živi na selu od poljoprivrede i stočarstva, tako da sopstvenom proizvodnjom uspeva da se zaštiti od poskupljenja. Sumnja da će zamrzavanje cena išta pomoći:

Zamrzli su cenu buta, ali nisu plećku. Poskupeće, kako koja prodavnica. Šta je tu je. Mi na selu radimo svoje tako da uštedimo malo, ali poskupeće sve ponovo.

Inače, Republički zavod za statistiku je saopštio je da su potrošačke cene u novembru ove godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane za 7,5 odsto.

L.S.

Ostale vesti

back-to-top