Alternativnom centru za devojke nagrada BeFema

Postavljeno: 21.03.2022

Priznanja za feminističke inicijative kolektiv BeFem dodelio je na Međunarodni dan žena, u okviru svog programa Bring The Noize. Među nagrađenima je i Alternativni centar za devojke iz Kruševca, a priznanje je dobio za Feminističku kampanju podrške devojčicama. 

Reč je o kampanji „Podrži Super devojčice”, koja je bila usmerena ka sakupljanju sredstava za jednokratno stipendiranje devojčica kako bi nastavile da neguju i razvijaju svoje talente iz oblasti nauke, umetnosti ili sporta. Paralelno sa sakupljanjem sredstava bio je otvoren konkurs za stipendije za koji se prijavilo 177 devojčica– kazala je Andrijana Kocić iz Alternativnog centra za devojke.

Prema njenim rečima, prvobitno je bilo planirano da se stipendira pet devojčica, da se podrže sa po 25. 000 dinara.

-Kampanja je premašila sva očekivanja i obezbeđeno je stipendiranje za 16 devojčica. Imena dobitnica stipendije objavili smo na Međunarodni dan devojčica, 11.oktobar – navela je Kocić.

Broj prijava za stipendiju, kako je kazala, pokazuje da je potrebna sveobuhvatnija podrška za razvoj i negovanje talenata.

 – Podrška usmerena ka devojčicama je podrška usmerena ka njihovoj budućoj samostalnosti i ka njihovom boljem i pravednijem položaju u društvu- istakla je Andrijana, navodeći i to da su  sredstva prikupljana preko platform donacije.rs i putem uplate na račun Alternativnog centra za devojke, te da se ACD zahvaljuje na podršci svima koji  su doprineli da 16 Super devojčica dobije stipendije.

Inače, Feministički kolektiv BeFem, šesti put zaredom, na Međunarodni dan žena dodeljuje  priznanja za feminističke inicijative pojedinkama i organizacijama. „Bring the Noize za 2021. godinu” održan je onlajn, a ove godine praznik je proslavljen u jednoj feminističkoj retrospektivi, te podsećanue koje su to inicijative, tokom još jedne godine pandemije koje su doprinele političkoj borbi i učinile svet malo boljim mestom. Priznanja su dodeljena u oblasti ekologije, kulture, podrške marginalizovanim grupama, rada u zajednici, rada u medijima, kao i u borbi protiv seksualnog i svakog drugog oblika nasilja. Veče su upotpunile svojim muzičkom nastupom Konstrakta i Oli Pop.

D.P


Super devojčice koje su dobile stipendije

 1. Vasilija Radanović, Ljubovija, sport – biciklizam
 2. Jelena Vlaški, Beograd, umetnost – slikarstvo i vajarstvo
 3. Sara Filipović, Novi Sad, sport – odbojka
 4. Sofija Jovanović, Velika Moštanica, umetnost, muzika – violina
 5. Lena Matejin, Trstenik, umetnost – gluma
 6. Hana Preljić, Bošnjane, umetnost – klavir
 7. Anđelija Nedović, Kragujevac, sport – šah
 8. Dunja Mitić, Niš, umetnost – balet
 9. Katarina Stanković, Babušnica, sport – stoni tenis
 10. Neda Milenković, Gadžin Han, sport – fudbal
 11. Mia Knežević, Niš, sport – gimnastika
 12. Ana Mitić, Niš, nauka – matematika
 13. Vesna Rodić, Temerin, nauka – matematika i programiranje
 14. Milica i Dragana Todorović, Pirot, sport – fudbal
 15. Olga Vasić, Rakovica, nauka – programiranje
 16. Lenka Damjanović, Sivac, nauka – istorija

 

 

Ostale vesti

back-to-top