Aleksandar Jovanović, predsednik Saveta za mlade: Kruševac otvoren za mlade

Postavljeno: 12.08.2022

Da se položaj mladih u Kruševcu stalno unapređuje, da Grad misli na mlade i njihove potrebe te da se trudi da im omogući što više prilika za obrazovanje, zapošljavanje i rekreaciju rekao je za KruševacGrad, povodom Međunarodnog dana mladih, zamenik gradonačelnice, Aleksandar Jovanović, koji je i predsednik Saveta za mlade.

-Položaj mladih u Kruševcu se stalno unapređuje i poboljšava jer Grad konstantno ulaže u sve segmente društva koji su od uticaja na njihov kvalitet života. Kruševac je jedan od retkih gradova koji ima svih šest mehanizama za implementaciju omladinske politike. Jedan od važnijih instrumenata je Lokalni akcioni plan za mlade, koji predstavlja podršku za sistematsko rešavanje položaja mladih i priliku da Grad preduzme mere koje će dovesti do unapređenja života omladinske populacije. Pošto se Kruševac konstantno razvija i unapređuje, mladi u njemu dobijaju sve više prilika za obrazovanje, zapošljavanje i kvalitetno provođenje slobodnog vremena, koje su sada na mnogo većem nivou u odnosu na prethodni period – kaže Aleksandar Jovanović.

Posredstvom Saveta za mlade i Kancelarije za mlade, ostvaruje se svakodnevna komunikacija sa mladima, prate njihove inicijative i ideje te se lokalna samouprava trudi se da ih realizuje. Podrška se,  dodaje naš sagovornik, sprovodi kroz programe neformalnog obrazovanja te kroz projekte koje Grad finansira.

-Naša ideja je da svaku ideju mladih sprovedemo u delo koliko god smo u mogućnosti –uverava Jovanović.

Ističe da je, kako bi se mladima omogućilo što više besplatnih sadržaja za rekreaciju, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, napravljeno sedam terena na otvorenom, u različitim delovima grada. Ove godine preko konkursa tog Ministarstva dobijena su sredstva za izgradnju prvog adrenalinskog parka za bicikliste (pamp-trek) u Srbiji, dok Grad iz sopstvenih sredstava finansira izgradnju novog, savremenog skejt parka.

-Objekti će biti besplatni i otvoreni za korišćenje i nalaziće se kod stadiona „Jedinstvo“ u naselju „Stari aerodrom“. To će biti veoma atraktivan prostor za mlade i novo mesto njihovog okupljanja – ističe naš sagovornik.

Navodi da Grad, takođe, ulaže u obrazovne objekte, podržava i nagrađuje najbolje učenike i sportiste, a Kancelarija za mlade sprovodi brojne besplatne radionice, kreirane na osnovu potreba mladih.

Mladima, želi da ostanu dosledni svojim vrednostima, rade na unapređenju svojih znanja i veština, vode računa o mentalnom i fizičkom zdravlju te da, kad god to mogu, doprinesu lokalnoj zajednici i okruženju.

-Naša glavna poruka mladima je da ostanu u svom gradu, da ovde stvaraju porodice i da zajedno nastavimo da radimo i unapređujemo naš carski Kruševac – kazao je Aleksandar Jovanović i mladim Kruševljankama i Kruševljanima čestitao Međunarodni dan mladih.

Povodom ovog Dana, ovdašnji Kancelarija za mlade i Savet za mlade večeras, 12. avgusta, u 21 sat U Ulici Majke Jugovića, organizuju veliku žurku na otvorenom.

Inače, mladi, sa kojima je naša redakcija razgovarala u susret ovom Danu, kao najveću prepreku ostanku u rodnom gradu navode pronalaženje posla, naročito nakon završenih državnih fakulteta. Nedostaju im, kako kažu, bogatiji kulturno-umetnički program, dobar bioskop, šetalište kraj reka, noćni gradski prevoz, otvaranje visokoškolskih ustanova.

Statistika „kaže“ da se tokom protekle decenije broj mladih, od 15 do 29 godina, smanjio za oko 3.300, jer ih je 2021. godine u Kruševcu bilo 19.298, dok ih je 2011. godine bilo 22.599.

Podaci pokazuju i da na zaposlenje u Kruševcu trenutno čeka 1.343 osoba mlađih od 30 godina te da najviše njih ima završen IV i VII-1 stepen stručne spreme.

M. S.

Ostale vesti

back-to-top