Akcija za veću bezbednost biciklista

Postavljeno: 17.01.2020

U cilju povećanja bezbednosti biciklista u saobraćaju na teritoriji grada Kruševca, Savet za bezbednost saobraćaja organizovao je akciju podele svetlosne signalizacije  biciklistima u Aerodromskoj ulici. Uz kontinuranu edukaciju ove kategorije učesnika u saobraćaju, Savet svake godine podeli oko 300 kompleta svetala za bicikle

O značaju vidljivosti i uočljivosti u saobraćaju, sa biciklistima su razgovarali predstavnici Saveta za bezbednost saobraćaja, a podeljena su i svetla za bicikle, reflektujuće torbe i flajeri. 

Imajući u vidu da se i u ovakvim vremenskim uslovima biciklisti u velikom broju pojavljuju na ulicama, hteli smo da im skrenemo pažnju da moraju da imaju propisno obeležene bicikle sa svetlima i nešto od retrorefleksije na sebi, posebno u uslovima smanjene i noćne vidljivosti- kazao je Dragan Blažić, predsednik ovdašnjeg Saveta za bezbednost saobraćaja.

Blažić je istakao da svaka akcija koje se tiče prevencije i edukacije učesnika u saobrajaćaju daje rezulatate, te da Savet poseban akcenat stavlja na najugroženije kategorije učesnika u saobraćaju.

Biciklistima kao jednoj od ranjivijih kategorija, posvećujemo pažnju tokom cele godine. Pripritet u ovoj godini biće i pešaci, jer su u prethodnoj godini na području grada Kruševca poginula četiri pešaka, dvoje na državnim i dvoje van državnih puteva. Kampanju smo ove godine otpočeli sa informacijama o bezbednosti u saobraćaju, istaknute na autobusima Jugoprevoza– rekao je on.

Prema njegovim rečima, u prošloj godini bilo je više poginulih lica u saobraćaju, u odnosu na pretprošlu godinu. 

Istovremeno, beleži se smanjen broj saobraćajnih nezgoda sa teškim telesnim povredama i uopšte saobraćajnih nezgoda. Jednostavno, to je živ, dinamični sistem koji ne možete potpuno da kontrolišete. Na nama je da nastavimo sa preventivnim akcijama i pre svega na edukaciji  dece, biciklista i pešaka, jer oni i najviše stradaju u saobraćaju– poručio je Blažić.

D.P.

 

Ostale vesti

back-to-top