Akademija ženskog liderstva: Zaustaviti nasilje prema ženama u politici

Postavljeno: 09.11.2022

Akademija ženskog liderstva, koja se obavezala da će reagovati svaki put kada u našem društvu političarke i žene angažovane na javnim poslovima budu izložene diskriminaciji i nasilju, uputila je saopštenje povodom događaja koji se desio u utorak, 8. novembra, u Narodnoj skupštini Srbije.

– Obavezale smo se da ćemo podići glas svaki put kada se napadaju žene uz korišćenje diskriminatornog jezika, otvorenih uvreda ili seksističkih i drugih ponižavajučih sadržaja – objašnjeno je u saopštenju.

Napade na narodne poslanice iz opozicionih redova, upućene od strane predstavnika i predstavnica vlasti, koji su se dogodili u utorak, 8. novembra, članovi Akademije ženskog liderstva smatraju nedopustivim atakom na njihov integritet kao narodnih poslanica, ali i atakom na integritet Narodne skupštine kao najvišeg predstavničkog tela u Srbiji.

– Posebno nas zabrinjava činjenica da se i potpredsednica Narodne skupštine koja je predsedavala sednicom seksistički i uvredljivo obraćala svojim koleginicama, narodnim poslanicama iz redova opozicije. Upozoravale smo i upozoravamo da nasilje ispoljeno nad ženama u politici urušava kvalitet političkog života, dramatično podriva njegov demokratski potencijal i podstiče druge oblike nasilja i agresije u svim sferama života – naglašeno je u saopštenju.

Iz Akademije podsećaju da je, u situaciji kada nasilje nad ženama postaje sve brutalnije i kada je 25 žena samo tokom ove godine ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju, nedopustivo da se u Domu narodne skupštine seksizam, vređanje i napadi na žene tolerišu i ne sankcionišu.

– Zato tražimo od predsednika Narodne skupštine da zaštiti integritet narodnih poslanica, posebno onih iz opozicionih redova i da preduzme sve mere koje mu stoje na raspolaganju da se vladavina prava i atmosfera dijalog ponovo uspostave u Narodnoj Skupštini. Tražimo i od koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade RS i nezavisnih institucija da hitno reaguju i izjasne se o nasilju prema poslanicama i da preduzmu sve mere koje su u njihovoj nadležnosti – navedeno je u saopštenju.

Inače, Akademija ženskog liderstva pratila je nasilje nad političarkama, aktivistkinjama i drugim ženama uključenim u sprovođenje izbora. Kako ističu, zabrinjavajući podaci prikupljeni tokom izborne kampanje 2022. godine su publikovani i poslati institucijama, ali je za sada reakcija izostala.

Akademija poziva narodne poslanice, političke aktivistkinje i sve druge žene angažovane u javnom i političkom životu da prijave svaki oblik nasilja kojem su bile izložene koristeći kontakt formu na njihovoj web stranici ili mejl: [email protected]

Ostale vesti

back-to-top