Afrička svinjska kuga u Rasinskom okrugu, zatvorene stočne pijace

Postavljeno: 16.03.2021

Zarazna bolest afrička kuga svinja pojavila se u selu Globoder na teritoriji grada Kruševac i u selima Stopanja i Bresno Polje na teritoriji opštine Trstenik. Ministarstvo poljiprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu proglasilo je ova područja zaraženim zbog čega je potpuno zabranjen promet svinja

– Žarište je u Globoderu, i u rasponu od 10 kilometara oko ovog sela je ugrožena zona, dok je zaražena i zatvorena zona 3 kilometra oko sela Globoder. Potpuno je zabranjen promet svinja, a stočne pijace će u Rasinskom okrugu biti zatvorene do daljenjeg – kaže direktor Veterinarske stanice u Kruševcu dr vet. med. spec. Dragan Džugurdić.

Ovo virusno oboljenje prenose divlje svinje, a oboljevaju domaće. Bolest je neizlečiva, ne postoji ni preventiva u vidu vakcine, pa se zbog toga životinje neškodljivo uklanjaju. Prenošenje se može sprečiti dezinfekcijom, deratizacijom i zabranom kretanja stoke.

– Ovo nije zoonoza, ne prenosi se na ljude, ali za svinje je jako opasna jer je smrtonosna i visoko zarazna. Leševi ovih životinja se neškodljivo uklanjaju u posebnim jamama, a u objektima gde su boravile se vrši dezinfekcija pet dana uzastopno – objašnjava on.

Vlasinici svinja, ukoliko primete promene zdravstvenog stanja ovih životinja, obavezni su da se jave nadležnoj veterinarskoj stanici.

– Simptomi su slični kao kod klasične svinjske kuge koja kod nas postoji. Najpre se javlja temperatura, vlasnici primete da svinje ne jedu i imaju dijareju. Posle 4-5 dana javljaju se crveni pečati na leđima i ušima. Kada se jave simptomi, mi uzimamo uzorak i šaljemo na Veterinarski specijalistički institut u Kraljevu gde se utvrđuje da li postoji afrička svinjska kuga ili ne – navodi Džugurdić.

Po njegovim rečima, epidemija afričke kuge svinja pravi velike ekonomske gubitke, koje će privrednici iz Globodera, Stopanje i Bresnog Polja, posebno osetiti jer je ovaj kraj poznat po svinjogojstvu i pečenjarama.

– Vlasnicima će štetu nadoknaditi Ministarstvo poljoprivrede. Ovakve epidemije mogu ozbiljno da poremete ekonomiju, u Bugarskoj su zbog ove kuge spali sa 5 miliona na 500 hiljada svinja – kaže on.

Ovaj virus pojavio se 2019. godine u Bugarskoj i Makedoniji, a u Srbiji su prvi slučajevi registrovani pre sedam meseci u okolini Negotina.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top