Prvi memorijalni turnir „Oliver Tomić“ okupio više od hiljadu takmičara

Postavljeno: 22.02.2022

Prvi memorijalni turnir „Oliver Tomić“ u karateu, održan u Kruševcu, okupio je 1.050 takmičara iz 131 karate kluba iz šest zemalja: Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije.
Kruševac je, kako ocenjuju stručnjaci, svedočio vrhunskoj prezentaciji ove borilačke veštine, a brojni stručnjaci iz tog sporta su se složili da je ovo bilo najkvalitetnije takmičenje u ovom delu Evrope od kako je izbila pandemija.
Samo takmičenje se odvijalo na 10 borilišta dok je pravdu delilo više od 60 sudija od čega 40-tak sa internacionalnim zvanjima.
Najmlađa uzrasna kategorija je bila 5 godina, dok su najstariji bili veterani sa preko 50 godina.
Kada je reč o najuspešnijim zemljama na ubedljivo prvom mestu našla se Srbija, druga je bila Mađarska dok je treće mesto pripalo Makedoniji.
Kod klubova, apsolutno najdominantniji su bili domaćini, Karate klub Kruševac sa osvojenih 5380 bodova (191 medalja, 89 zlatnih, 65 srebrnih i 37 bronzanih) koji su ujedno bili i najbrojniji klub sa preko 150 takmičara. Na drugom mestu našao se KK Kragujevac sa 1230 bodova (45 medalja, 22 zlatnih, 13 srebrnih i 6 bronzanih). Treći je bio KK Aleksandrovac, koji je osvojio više medalja od drugoplasiranog Kragujevca, ali sa manje osvojenih zlatnih (ukupno 45, po 16 zlatnih i srebrnih i 13 bronzanih).
Za najkvalitetniju takmičarku memorijala proglašena je Nevena Simić, aktuelna svetska šampionka, a za najkvalitetnijeg takmičara Luka Jovanović, junior koji iza sebe ima dve izuzetno odrađene sezone bez poraza čak i u seniorskoj konkurenciji.
Proglašeni su i najkvalitetniji takmičari borilišta ali i fudokan i kyokushinkai disciplina. Takođe dodeljene su posebne nagrade najmlađoj takmičarki i najmlađem takmičaru kao i najstarijima. Sve u svemu dodeljeno je preko 100 pehara u različitim kategorijama i disciplinama.
-Zahvaljujući nesebičnoj pomoći Grada Kruševca, Trayal korporacije, 14. oktobra, restorana Bagdala, BLD 037 i Srpskoj karate konfederaciji nagradni fond za ovaj memorijal je bio ubedljivo najveći koji je ikada dodeljen u našoj zemlji i iznosio je 600.000 dinara. Iz svega navedenog zaista smo ponosni na sve što se odvijalo u nedelju i što smo na najbolji način obeležili godinu dana od kako nas je napustio naš dragi sensei Oliver Tomić i što njegova „priča“ kroz nas nastavlja da živi – navodi organizator takmičenja karate klub Kruševac.
Lj. Marković

Ostale vesti

back-to-top