Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda kreće u probni rad

Postavljeno: 30.10.2019

U postrojenju za tretman otpadnih voda koje se u Kruševcu uz podršku Republike i KFW banke gradi od aprila prošle godine, ovih dana počinje testiranje ugrađene opreme i tehnoloških procedura, dok bi u redovan rad trebalo da bude pušteno u martu naredne godine. Ovo je danas medijima saopštio Vladimir Milosavljević, direktor JKP Vodovod Kruševac, tokom posete predstavnika 18 javnih komunalnih preduzeća u oblasti vodosnabdevanja iz čitave Srbije kruševačkoj Fabrici

Na postrojenju je izgrađen 41 objekat, očekujemo da se tokom novembra upusti prva količina otpadne vode u sistem da bi testirali ugrađenu opremu. Probni rad bi trebalo da traje oko četiri meseca, tako da početkom marta naredne godine očekujemo da ovo postrojenje krene sa radom – rekao je Milosavljević, dodajući da je Fabrika za preradu otpadnih voda završena u projektom planiranim rokovima, a da je u njenu izgradnju uloženo je 14 miliona evra.

Milosavljević je podsetio da je gradnja Postrojenja deo Projekta prikupljanja i prerade otpadnih voda koji se realizuje od 2015. godine i osim gradnje postrojenja obuhvatio je u izgradnju oko 50 kilometara kanalizacione i kolektorske mreže u šta je investirano oko 10 miliona evra. Prema Milosavljevićevim rečima, Vodovod je nastavio sa širenjem kanalizacione mreže i za ovu i narednu godinu je predviđeno da se izgradi još dodatnih 13 kilometara.

Postrojenje ima tri tehnološke linije, a ono što kruševačku fabriku za prečišćavanje otpadnih voda razlikuje od svih drugih jeste tretman mulja i rešavanje pitanja njegovog odlaganja.  Godišnje će, naime, kako se očekuje, procesom prerade otpadnih voda biti izdvojeno oko 7,5 hiljada tona mulja koji će nakon biološkog tretmana, odnosno takozvane anaerobne digestacije i solarnog sušenja, dati oko 2 i po hiljade tona suve materije koja ima kaloričnu vrednost lignita i koju će, potom, Gradska toplana koristiti za potpaljivanje svojih kotlova. 

Izgradnjom ovog postrojenja grad Kruševac će sigurno rešiti svoj problem prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda i zaštitu vodenih tokova. Pored toga, značaj ovog postrojenja je i što je ono iniciralo izgradnju još dva postrojenja u Brusu i Blacu. Uporedo sa izvođenjem radova na ovom, tekli su pregovori o obezbeđivanju sredstava od oko 13 miliona evra za izgradnju ta dva nova postrojenja na Blatašnici i Rasini. Ona će imati i funkciju zaštite jezera Ćelije kao našeg najvećeg prirodnog dobra – naglasio je direktor kruševačkog Vodovoda.

U Srbiji trenutno sa manjim ili većim uspehom radi osam postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, ali nijedno ne radi punim kapacitetom i nije tako savremeno kao kruševačko, objasnio je Milosavljević. 

N.B.

   

Tekst je deo projekta “Udruženi do očuvanja jezera Ćelije – Regionalno je održivo” koji su finansijski podržali Grad Kruševac i Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji su dodelili stredstva.

Ostale vesti

back-to-top