Akcija „Treće dete“ – poklon čestitke za 53 višečlane porodice

Postavljeno: 26.06.2019

Porodicama koje su u prvih šest meseci ove godine dobile treće, četvrto ili peto dete uručene su danas, u okviru akcije „Treće dete“, poklon čestitke od po osam hiljada dinara

Reč je o jednoj od mera populacione politike koju preko nadležne gradske Komisije sprovodi Grad Kruševac. Poklon čestitke dobile su 53 porodice. Za današnju akciju, koja je sprovedena u okviru manifestacije „Vidovdan 2019“  izdvojeno je 424 hiljada dinara. Godišnje se za tu namenu izdvoji milion dinara, a drugi deo akcije se sprovodi pred Novu godinu, kada poklon čestitke dobijaju porodice koje su prinovu dobile u drugoj polovini godine.

– Grad Kruševac je za mere populacione politike ove godine iz budžeta izdvojio više od 43 i po miliona dinara, što je za pola miliona dinara više nego prošle godine. Grad u okviru ovih mera, osim akcije Treće dete, finansira i pokušaje vantelesne oplodnje, poklon čestitku dobija svako novorodjenče, poklone dobijaju i đaci prvaci kao i đaci u porodicama sa više dece. Novac se izdvaja i za nezaposlene porodilje kao i za prevoz materijalno ugroženih učenika srednjih škola – kazala je gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović.

Palurovićka se okupljenim roditeljima zahvalila jer su, kako je kazala, omogućili da mnogo novih osmeha zablista u našem gradu.

– Vaša hrabrost da se odlučite na treće dete neka bude vodilja onima koji treba da se odluče za stvaranje porodice – kazala je ona.

Najmladja ćerka Saše i Ivane Gašić Mina ima tri meseca. Starije sestre su Staša, koja ima sedam godina i četvorogodišnja Tina.

– Želeli smo oduvek da imamo troje dece. Sigurno je da bismo želeli da imamo i više kada bi bila bolja finansijska situacija. Nadležni bi trebalo da omoguće da svako dete prima dečiji dodatak, da na taj način mogu da se pokriju makar osnovni troškovi ishrane – kaže Saša odgovarajući na pitanje šta bi država i grad trebalo da urade da pomognu višečlanom porodicama.

Gašići žive od jedne plate, Sašine, a supruga Ivana smatra da bi država porodicama mogla da pomogne tako što bi stvorila uslove za više plate.

Ostale vesti

back-to-top