14. februar – Dan vinogradara ili Dan zaljubljenih – a može i ljubav i vino

Postavljeno: 14.02.2021

Iako je nastao u okvirima Rimokatoličke crkve, 14. Februar, Dan zaljubljenih ili Valentinovo proslavlja veliki broj ljudi i u Srbiji. Praznik koji na ovaj dan obeležava Srpska pravoslavna crkva posvećen je svetom Trifunu, zaštitniku vinove loze, te vinogradarstva i vina

Neretko, ova dva simbola se 14. februara povezuju, slaveći se kao univerzalni dan ljubavi i vina Sveti Valentin po kome je Dan zaljubljenih ustanovljen, pogubljen je jer je venčavao vojnike, što je tadašnji rimski car Klaudije II strogo zabranio, smatrajući da su oženjeni muškarci loši vojnici.

Prema verovanju, dok je odlazio da mu odrube glavu, Valentin je slepoj tamničarevoj ćerki poslao pismo sa žutim šafranom u znak zahvalnosti za ukazanu pažnju. Bilo je potpisano „od tvog Valentina”.

Dan Svetog Valentina je prvi put sa romantičnom ljubavlju povezan u četrnaestom veku u krugovima bliskim Džefriju Čoseru, engleskom pesniku poznog srednjeg veka. Do petnaestog veka, ova praksa je prerasla u to da zaljubljeni svoju ljubav iskazuju cvećem, slatkišima i čestitkama.

Dan zaljubljenih je danas sekularan praznik, dok je praznik koji na ovaj dan obeležava Srpska pravoslavna crkva posvećen svetom Trifunu, zaštitniku vinove loze, vinogradarstva i vina, praćen crkvenim ritualima kao što su osvećenje zasada vinove loze i prvo simbolično orezivanje čokota za rodnu godinu.

Naši vinogradari na dan Svetog Trifuna obilaze svoje vinograde, orezuju po koju lozu i vinom zalivaju po koji čokot, da bi time povratili vinogradu snagu, posle dugog zimskog mirovanja.

Zato je sveti Trifun i dan opštine Aleksandrovac, čuvene po proizvodnji grožđa i vina. U ovoj opštini postoji i jedinstven Muzej vina ispred koga se na ovaj dan obavlja sečenje slavskog kolača i simbolično orezivanje čokota, čime počinje proslava opštinskog praznika i tradicionalni Sabor vinogradara i voćara Župe.

Održava se i svečana sednica Skupštine na kojoj se najzaslužnijim pojedincima i organizacijama dodeljuju priznanja.

Obrede oeyivanja ;okota i prelivanja vinom organizuju i vinarske kuće u svojim vinogradima.

Vratimo se na trenutak Danu zaljubljenih koji se u našem komšiluku, u Vrnjačkoj Banji deceniju i po proslavlja takmičenjem za najduži poljubac na Mostu ljubavi u ovom turističkom biseru. Ove godine, međutim, naverovatnije zbog protivepidemijskih mera nema najave da će se ovo takmičenje održati.

N.B.
Foto: pixabay

Ostale vesti

back-to-top