+381 64 812 51 81
Ne propustite >>
Naslovna » Politika » „1 od 5 miliona“ u Kruševcu po šesti put

„1 od 5 miliona“ u Kruševcu po šesti put

Smena gradonačelnice, gradskih većnika, nadzornog odbora Toplane, umanjenje tri naredna računa za grejanje za 50 odsto, bolje zdravstvene usluge, istinite informacije i bezbedan grad kojim ne upravljanu „kriminalni klanovi“ zahtevi su učesnika protesta „1 od 5 miliona“ koji su ponovljeni i prilikom večerašnje protestne šetnje. Ispred Gradske uprave gradonačelnici Kruševca ostavili su saksiju sa fikusom, njenu fotografiju sa Bratislavom Gašićem na kojoj on sedi na njenom mestu i proglasili je „pomoćnicom direktora BIA“

Protesti u Kruševcu započeli su na Trgu glumaca, a Katarina Panić je u ime organizatora čestitala Kruševljankama Dan žena.

– Večeras smo ovde zato što želimo da živimo život dostojan čoveka, zato što želimo slobodan Kruševac, Brus i svaki drugi grad u Srbiji, zato što tražimo da odu svi oni koji psihički i fizički zlostavljaju svaku majku, sestru, ćerku i ženu u Srbiji – poručila je Panić i podsetila na zahteve građana Kruševca, među kojima je i opšti zahtev za smenu Aleksandra Vučića.

– Život kakav nam nude godinama nema smisla i zato šetamo i dižemo glas jer mi ništa nismo krivi. Krivci su na mestu kojeg nisu dostojni. Lični motivi, pakost, mržnja, zloba, bahatost, prostakluk koje su uveli kao pravilo mora da prestane – poručila je Panić.

Na večerašnjim protestima učesnicima su se obratili Kruševljanka Sonja Antić, aktivistkinja za prava žena i Nikola Jovanović, predsednik slobodnih odbornika iz Beograda.

Sonja Antić rekla je da se danas svuda u svetu slavi 8. mart, da mi razloga za slavlje nemamo, ali razloga za protest imamo jer nam je oduzeto „bolje sutra“. Dodala je da je to naše osnovno ljudsko pravo, te da“moramo nastaviti da se borimo onako kako su se naše pretkinje borile“. Poručila je da se najmanje boji borbe, ali da se boji sadašnjosti u kojoj živimo a koju je kreirala aktuelna vlast koju je nazvala „fašisoidnom i polupismenom“.

– Kao žena, bojim se svakog novog razgovora za posao jer će me pitati da li imam ili planiram porodicu i ako je odgovor potvrdan ti si automatski dskreditovana. Kao majka bojim se da razmišljam o proširenju porodice jer radikalna politika o podizanju nataliteta podrazumeva da se majke okarakterišu kao mafijašice, kao pljačkašice države i kao žene koje rađaju zbog socijalnog – rekla je Antić.

Ona je rekla i da danas u Srbiji više od sto hiljada dece živi u siromaštvu. –Raj bogatih je, kažu, pakao za siromašne. Ne dozvolimo da ostanemo u paklu. Nećemo ruže, hoćemo revolucije – poručila je na kraju Antić, kraj koje je jedna učesnica u rukama držala hleb i ružu kao simbol ženske borbe za radnička prava i bolje društvo.

Nikola Jovanović učesnicima protesta u Kruševcu preneo je pozdrave i podršku Beograđana i rekao im da „ovo nije Batin već Lazarev grad, a pre svega grad ponosnih Kruševljana koji su prvi počeli proteste u Srbiji“.

Sa vama ćemo protestvovati dok ovom režimu ne vidimo leđa, dok im ne ispostavimo konačni ultimatum i dok se ne skupimosvi zajedno ispod balkona na Andrićevom vencu da direktno glasamo – rekao je Jovanović.

Kazao je i da će oni koji vladaju pasti brže nego što očekuje jer ne poštuje svoje građane, da u Kruševcu koji nije imao grejanje 30 dana, „direktor Toplane kupuje najgori lignit po najvišoj ceni u koju se ugrađuje simpatični kik bokser iz Jagodine“, a da  Kruševljanima, koji su u čitav svet izvozili bagere, buldožere, tenkove“ objašnjavaju da „ne znaju ništa da proizvedu, da su dobri samo za stečaj i da im jedino ostaje da crveni tepih prostru pred strancima za koje će za male pare da prepakuju gotove proitzvode i motaju kablove“.

– Strani investitrori su dobrodošli, ali samo ako donose nova znanja i nove tehnologije – rekao je Jovanović i pozvao građane da napravimo sistem iz koga mladi neće ići, koji će biti po meri građana.

Nešto drugačijom maršrutom nego uobično prošetali su večeras učesnici šeste po redu protestne šetnje. Nakon Trga glumaca, krenuli su Čolak Antinom, potom Brijanovom, pa Sinđelićevom, da bi pored zgrade ovdašnje policije izašli na glavnu ulicu. Uz transparent na čelu kolone koji su večeras nosile samo žene, držale su i biografije desetak znamenitih žena Srbije.

Ispred zgrade Gradske uprave izveli su mali performans ostavljajući gradonačelnici Jasmini Palurović “osmomartovski poklon”, fotografiju na kojoj ona sedi sa strane dok Bratislav Gašić sedi na njenom mestu, pamflet koji nazivaju “lažima Aleksandra Vučića” i saksiju sa fikusom, uz poruku da bi, da je stvarno gradonačelnica, Palurović sedela na svom mestu, te da je oni sada promovišu u “pomoćnicu direktora BIA”.

Kolonu su predvodila reportažna kola iz kojih su emitovani delovi Vućičevih intervjua i bubnjari Zlatko Petković i Milena Milutinović, a protestanti su, uz dosadašnje transparente, nosili i parole “Ako žene stanu, staje ceo svet” i “Neću ružu, hoću revoluciju”.  

Smena gradonačelnice, gradskih većnika, nadzornog odbora Toplane, umanjenje tri naredna računa za grejanje za 50 odsto, bolje zdravstvene usluge, istinite informacije i bezbedan grad kojim ne upravljanu „kriminalni klanovi“ zahtevi su učesnika protesta „1 od 5 miliona“ koji su ponovljeni i prilikom večerašnje protestne šetnje. Ispred Gradske uprave gradonačelnici Kruševca ostavili su saksiju sa fikusom, njenu fotografiju sa Bratislavom Gašićem na kojoj on sedi na njenom mestu i proglasili je „pomoćnicom direktora BIA“ Protesti u Kruševcu započeli su na Trgu glumaca, a Katarina Panić je u ime organizatora čestitala Kruševljankama Dan žena. - Večeras smo ovde zato što želimo da živimo…

Review Overview

Rejting korisnika 4.83 ( 527 glasova)
x

Proveri i

Voda iz gradskog vodovoda može se koristiti za piće

Prema zvaničnom saopštenju Zavoda za javno zdravlje, voda  u sistemu kruševačkog  Vodovoda je zdravstveno ispravna i može se koristiti za ...

Obeležen Dan ABH službe Vojske Srbije

Pripadnici 246.bataqona ABHO i Centra ABHO,  u kasarni “Car Lazar”,  danas su  obeležili  Dan ABH službe Vojske Srbije. Nakon svečanosti, ...

Odbornici na današnjoj skupštini usvojili odluku o izvršenju budžeta za prvih šest meseci

Izvršenje budžeta u prvih šest meseci  pokazuje kontinuitet dobrog planiranja, rekao je Dragi Nestorović, gradonačelnik Kruševca, obrazlažući odluku. Ukupno planirani ...

U školama skraćeni časovi, ispred Školske uprave Kruševac protest

Prosvetni radnici iz Kruševca, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, okupili su se danas na protestu ispred Školske uprave. Protest ...

Prvog dana škole – skraćeni časovi i protest

Časovi će prvog septembra, prema najavi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), biti skraćeni na 30 minuta. Istog dana će ...