Како се наоружавају наши суграђани?

Руско оружје за свачији џеп

Да Крушевљани и становници околних места воле оружје говори и податак о више од 35.000 регистрованих комада разног оружја. Да би се уверили колико су спремни да плате за квалитетно оружје и шта купују обишли смо две од неколико овлашћених радњи, колико постоји у нашем граду, за продају оружја, муниције и опреме


Шта се најчешће купује од оружја?
- Када је у питању ловачко наоружање највише иде ”заставин” програм и руски ”иже” а од страних углавном ”берета” и, у последње време, ”бровинг”. Истакао бих ”иже-18” једноцевке и бокерице а изузетно је тражена и такозвана ”петометка” МП513. Тражена је и комбинована пушка где иду карабински и патронски метак. Руско оружје је страшно јефтино у односу на друга оружја у својој класи а квалитетно. Осим тога, многи купци су и традицијом, породично везани за оружја ове марке. На Западу ”иже” спада у нижу класу - објашњава Радослав Ђорђевић из сервиса и продавнице оружја ”Пеђа”.


Поменута ”петометка” кошта око 37.000 динара док сличан тип оружја марке ”бровинг” кошта од 1.200 до 1.500 евра. У зависности од модела цена једноцевки се креће од 11 до 13.000 динара, карабин ”киплауф” је 19.000 динара, бокерица ”иже-27” 35 до 40.000 динара, петометка 1276 - 37.000 динара а модел ”1289 супермагнум” - 39.900 динара.


- Разлика у цени је велика. ”Берета” је скупља због боље заштите, бољих радова, квалитетнијег кундака и амбалаже. Руси и ”застава” пушке пакују у картонској амбалажи док их Немци, Италијани пакују у актн-ташни. Наши људи, ипак, воле ”иже” јер оду у лов, испале два, три метка и не чисте је. Друге пушке би зарђале али ”иже” не - тврди Предраг Ђорђевић и додаје: - ”Заставин” програм је такође на цени, поготово цеви за карабин. Да нису међу најбољима на свету ”застава” их не би извозила ”ремингтону”. Могу да се нађу и у свим светским каталозима оружја, поготово карабин осам пута 57. Нажалост, као и у аутомобилској индустрији ”застава” не прати иновације као што то раде Кинези, Корејанци или као што то раде мајстори реплике Бразилци. Њихова фирма ”Таурус” прави најбоље реплике оружја.


Његово мишљење дели и Данијел Станковић, власник продавнице ”Ловачка прича”.
- Цена диктира тренд. За скромне паре може да се дође до квалитетног руског оружја ”иже” и ”тоз”. ”Тоз” бокерица је сада јефтинија од ”заставних” бокерица а актуелне су и ловачке полуаутоматске пушке. Италијани су недавно радили тест и за 20 сати испалили 10.000 патрона без застоја што је доказ квалитета. Када је дизајн у питању предњаче Италијани - ”берета”, ”фабар”, ”мароки” и Белгијанци - ”бровинг”, али су њихови модели знатно скупљи него руски - истиче Данијел.


”Заставини” пиштољи ЦЗ99, ЦЗ999 и ЦЗ10 су, такође, веома тражени баш као и популарни ”тетејац” који се може набавити за 17.000 динара. Од пиштоља страних произвођача тренутно је ”у тренду” ”глоков” модел који је проглашен за најбољи пословни пиштољ у свету.


- Реч је о оружју које користе америчка полиција и још око 70 служби у свету. ”Глок 17” кошта око 700 евра, ”глок 34” 850 евра а остали модели, а има их 25-30 су у том распону. Траже га и појединци али и службе обезбеђења. Неки модели, као што је ”беретин” Ф92 достижу цену од 978 до 1.160 евра - информише нас Радослав Ђорђевић.


Пеђа Ђорђевић каже да је најскупља наруxбина коју је имао била пушка ”крилохов” са три цеви која је малтене ручни рад и кошта око 8.860 евра. Такве ствари купују само они који добро познају оружје и, наравно, имају дубок џеп.


Сервис ”Пеђа” је, иначе овлашћени сервисер и заступник ”заставе”, комплетног ”ижовог” програма а ради и за аустријски ”глок”. Предраг Ђорђевић је, након обуке у војсци, завршио трогодишњу школу која постоји при МУП-у Србије у Београду а онда још три године усавршавао знање код мајстора у Параћину и Београду.


- Наша предност је што имамо велику залиху резервних делова па онај ко узима оружје од нас има гаранцију. Код пиштоља најчешће страдају оквир и доносач метка који се криви, витопери, ломи. Код ловачког оружја најчешћи проблем су игле. Поред осталог радим и све врсте галванских заштита, као што су хромирање и бромирање, а од ове године радим и злато, сребро… Поправке код старог оружја често знају да буду скупље него нов примерак јер се делови набављају из иностранства, Мађарске, Аустрије, Немачке… Најскупљи рад који сам ја имао био је на немачком ”лугеру” и укључио је злато, гравирање, хромирање, корице од слоноваче. На крају је цена била тадашњих 4.000 марака - додаје власник сервиса оружја ”Пеђа”.


Колико су жене заинтересоване за куповину оружја?
- Мој утисак је да су жене заинтересоване али да, из не знам којих разлога, теже и ређе добијају одобрења. За оне које немају одобрење имамо оригиналне реплике које се добијају на личну карту. Има стартни метак и када се опали прави идентичан звук као прави пиштољ а цену му је 6.800 динара. Наравно, постоје и прави ”женски модели” - прича Предраг Ђорђевић.


- Колико ми је познато у крушевачком удружењу постоје две или три жене које се активно баве ловом. Једна стално долази да купује а има и оних које купују за мужеве. Такође знам неколико жена које се баве практичним стрељаштвом - тврди Данијел Станковић.
Када је у питању коришћење оружја у блиској будућности Данијел има веома интересантно мишљење.


- Све је мање дивљачи у ловиштима и сасвим је нормално да се људи окрећу спортском стрељаштву јер су комерцијална ловишта за оне са ”дубљим џепом”. Отуда се све више оних који се баве практичним стрељаштвом и гађањем глинених голубова, односно дисциплином ”трап”. За бољи развој овог спорта неопходно нам је стрелиште у Крушевцу. Ишли смо код потпредседника општине Саше Анђелковића и тражили да нам општина обезбеди локацију а ловци и стрелци ће је сами уредити. Већ другу годину имамо екипу која се такмичи у Шумадијској лиги а прошле године смо организовали такмичење на војном стрелишту у Наупару. Сада је и то стрелиште ван употребе. Сматрам да је неопходно да Крушевац има стрелиште јер постоје најаве да ће убудуће сваки ловац, пред почетак сезоне, морати да исплати одређени број метака - тврди Данијел Станковић.

Славиша Миленковић

ПЕНЗИОНЕРИ ПРОДАЈУ ОРУЖЈЕ

Радослав Ђорђевић сматра да су у Србији закони и процедура за добијање оружја претерано строги.
- Када дођу из иностранства па виде колика је процедура не могу да се начуде. Морате да сакупите гомилу папира у суду, па провера. Довољно је да нађу комшију са којим сте у завади и нема дозволе. Овде и за ваздушну пушку треба дозвола. Цифра од 35.000 комада оружја у округу и није тако велика јер ту улази и велика количина оружја коју су некада имале јединице територијалне одбране по предузећима. Сада се на тржишту могу наћи релативно јефтини примерци оружја јер га многи продају. Има војних и полицијских пензионера који су током службе добијали оружје па имају по 10-20 примерака. А за сваки примерак се плаћа такозвана ”Шешељева такса” која је 1.700 динара по комаду. Па ако неко има 10 комада то изађе поприлично. Зато многи продају оружје.


МУНИЦИЈА

Данијел Станковић, власник ”Ловачке приче”, каже да се од муниције најчешће користе ловачки патрони које производи ваљевски ”Крушик”, италијанки марке ”фјоки” и ”баскијери” и чешки ”белот”. Од пиштољске муниције она коју производи ”први партизан”.
- ”Први партизан” прави квалитетну муницију и извози је у Сједињене америчке државе. Питање је, међутим, да ли та иста муниција долази и на наше тржиште или је намењена само извозу.